Eduskunta kiisteli kuntataloudesta

Hallitus ja oppositio sanailivat eduskunnassa kuntien talouden rahoittamisesta.

Kuntapalvelujen turvaaminen ja rahojen riittäminen muun muassa hoitotakuun toteuttamiseen aiheuttivat kiistaa eduskunnassa jatkuneessa budjetin lähetekeskustelussa.

Oppositio syytti hallitusta kuntatalouden kiristämisestä ja epäili, että kunnille pyritään sysäämään uusia velvoitteita ilman riittävää rahoitusta.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre korosti, että kaikki valtiovallan kansalliseen terveyshankkeeseen lupaamat rahat annetaan tällä hallituskaudella. Hän muistutti kuitenkin, ettei pelkkä rahan lisääminen ole mahdollista. Sairaanhoitopiirit toteuttavat Mönkäreen mukaan liian hitaasti välttämättömiä rakennemuutoksia, kuten esimerkiksi laboratoriotoimintojen keskittämistä.

Myös pääministeri Matti Vanhanen torjui opposition epäilyksiä siitä, että valtiolla olisi varaa lisätä kunnille tulevia valtionosuuksia. Kuntakentälle ei Vanhasen mukaan pidä antaa sellaista viestiä, että kaikki palveluongelmat hoituisivat vain lisärahalla ilman palvelujen tuottamisen tehostamista.

Kokoomuksen Maija Perho piti puolitotuutena hallituksen melko positiivista arviota kuntatalouden tilasta. Hän muistutti, että joissakin sairaanhoitopiireissä on arvioitu menojen kasvavan ilman hoitotakuutakin 6-7 prosentilla palkkakustannusten ja tarvikkeiden hinnannousun vuoksi. Kun päälle lasketaan hoitotakuun kustannukset, menot kasvavat kymmenellä prosentilla.Budjetissa on menokehitykseksi arvioitu vain neljä prosenttia.

Vasemmistoliiton Outi Ojala sanoi kansanedustajien saavan päivittäin eri puolilta viestejä siitä, etteivät sairaanhoitopiirit tai kunnat selviä velvoitteistaan. Hänen mielestään on pahinta, jos kansalaiset pettyvät hoitoon pääsyn helpottumista koskeviin lupauksiin.

Hallituksen alkoholipolitiikka on kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä sekin lisäämässä terveydenhoidon ja lastensuojelun paineita kasvattamalla alkoholin suurkuluttajien määrää.

Vihreiden Kirsi Ojansuu moitti hallitusta siitä, että se ei osoita ikäluokkien pienenemisestä säästyviä rahoja koulutukseen ja opetusministeriölle. Peruskouluissa ja lukioissa opetus kärsii hänen mukaansa resurssipulasta.

Ministeriö valmistelee työsuhdelippua

Kansanedustajia kiinnostivat lisäksi perustienpidon määrärahat ja uudet väylähankkeet.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen mielestä julkisen liikenteen työsuhdelipun myöntäminen työntekijöille olisi asia, joka sopisi tulopoliittisen ratkaisun yhteyteen.

Luhtanen kertoi budjettikeskustelussa, että lipun käyttöönoton valmistelu on jo pitkällä hänen ministeriössään. Valmistelu tapahtuu yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa, koska kyse on verotuksesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat