Eduskunta kiisteli budjetista, Katainen varoitti ylivelkaantumisesta

Eduskunnassa kiisteltiin tänään valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan valtio ja kunnat painiskelevat ensi vuonna jo velkaantumisen ja ylivelkaantumisen rajamailla.

Opposition mielestä hallitus ei kuitenkaan ole reagoinut riittävästi heikentyneeseen talous- ja työllisyystilanteeseen.

Kaikki hallituksen talousennusteet ovat pettäneet, mutta se tarpoo seurauksista piittaamatta vanhan kartan mukaan umpihangessa.

Valtiovarainministerin mukaan valtion jättimäinen velanotto on paras todiste siitä, että hallitus pyrkii nimenomaan lieventämään laman seurauksia.

- Eli hallitusohjelma ei ole estänyt järkevää reagointia talouskriisiin, Katainen muistutti.

Yhä suurempi osa valtion menoista katetaan velkarahalla, ja ministeri Katainen varoittelikin eduskuntaa jo ylivelkaantumisesta ja jopa valtion luottoluokituksen heikkenemisuhasta.

- Mitä se tarkoittaa jos reittaus alenee? Se tarkoittaa tietenkin sitä, että valtionvelan korot nousee - veronmaksajan rahat menevät kuin kankkulan kaivoon. Mutta myös meidän tavallisten asuntovelallisten korot, kuten myös yritysten lainojen korot nousevat. Jokainen tietää, että tällä on kielteinen vaikutus talouskehitykseen. Kansanedustajien on äärettömän tärkeää ylläpitää luottamusta ja uskottavuutta, joissa yksi osa on menokehyksissä pysyminen, Katainen ryöpytti.

Salissa edustajat kiistelivät myös tulevista verolinjauksista ja jopa politikoinnin vaikutuksista kansakunnan mielialaan.

- Mutta mitä oppositio tekee täällä, räksyttää ja pyrkii tuhoamaan tätä luottamusta esittämällä vaihtoehtoja jotka eivät ole todellisia vaihtoehtoja, jyrisi kokoomuksen Kimmo Sasi.

- Arvoisa edustaja Sasi, on hyvin ylimielistä kun te vaan täällä räksytätte oppositiolle. Mielestäni teidän kannattaisi sen räksytylsen sijaan keskittyä tekemään jotain, vastasi vasemmistoliiton Piia Viitanen tähän kärkkäästi.

Budjetti on määrä hyväksyä perjantaihin mennessä, minkä jälkeen kansanedustajat lähtevät puolentoista kuukauden lomalle.

Katso Vesa Kallionpään juttu

Lue myös:

    Uusimmat