Mainos

Eduskunta kiirehtii lakimuutosta kadonneen kuolleeksi julistamisesta

Laki kadonneen henkilön kuolleeksi julistamisesta on yli sadan vuoden takaa.

Laki

Aasian katastrofin jälkeen eduskunnassa ollaan kiirehtimässä lakiuudistusta, jolla kuolleeksi julistaminen voisi tapahtua nopeammin ja yksinkertaisemmin.

Voimassa olevan, yli sadan vuoden takaisen lain mukaan kadonneen ihmisen kuolleeksi julistaminen on monimutkainen ja aikaa vievä toimenpide. Eduskunta alkaa ensi viikolla käsitellä lainmuutosesitystä, jonka mukaan kuolleeksi julistaminen olisi nopeampaa.

- Uusi laki saadaan voimaan varmasti jo kevään aikana. Ehkä keskeisin muutos on se, että odotusajat, jotka liittyvät kuolleeksi julistamiseen, ovat lyhenemässä, kertoo lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila oikeusministeriöstä.

Uuden lain mukaan kadonnut voidaan julistaa kuolleeksi, jos saadaan luotettava selvitys kadonneen henkilön mukanaolosta onnettomuudessa.

Jos taas kadonnut on ollut yksin matkalla katastrofialueella eikä hänestä ole kuulunut mitään eikä kukaan tiedä missä hän oli tsunamin iskiessä, olisi Antilan mukaan yhden vuoden odotusaika paikallaan ennen kuolleeksi julistamista.

Kadonneiden omaisille lainmuutoksella on merkitystä. Vakuutuskorvausten saanti edellyttää kuolleeksi julistamista, samoin siunaustilaisuuden järjestäminen. Ja hautapaikankin voi varata vainajan muistolle vasta kuolleeksi julistamisen jälkeen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.