Eduskunta keskusteli ruoan turvallisuudesta

Eduskunnassa oli tänään ajankohtainen keskustelu turvallisen ruoan saatavuuden varmistamisesta. Keskustelu käytiin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen tekemän keskustelualoitteen pohjalta.

Pekkarinen korosti avauspuheenvuorossaan, että kotimainen ruoka on puhdasta ja sen tuotanto tapahtuu korkein eettisin normein. Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista haluaa myös syödä suomalaista ruokaa. Kuluttajilla on Pekkarisen mielestä kuitenkin perusteltu aihe huoleen ruoan turvallisuudesta EU:ssa toistuvasti sattuneiden ruokaskandaalien takia.

-Ruokakin virtaa tänään rajatta Euroopassa maasta toiseen, Pekkarinen tähdensi. Pekkarinen kiitti hallitusta siitä, että se on edistänyt suomalaisen ruoan alkuperämerkintöjen ja tuoteselosteiden ottamista käyttöön.

-Kuluttajina emme voi silti olla varmoja siitä, mikä on kaupan tiskillä olevan ruoan alkuperä. Vielä vaikeampaa on tietää ravintoloissa syötävän ruoan alkuperää, Pekkarinen tähdensi. Pekkarinen vaati, että kuluttajille varmistetaan täysin kotimaisen puhtaan ruoan saatavuus. Suomen tulisi myös EU:n puheenjohtajamaana edistää alkuperämerkintöjen saamista pakollisiksi koko EU:n alueella, ja EU:n tulisi pitää kiinni ruoan laadusta ja turvallisuudesta myös maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluissa. Maahan tuotavan ruoan tarkastuksia tulisi yhä lisätä sekä kotimaisen ruoan kilpailukyvyn parantamiseksi ruoan arvonlisäveroa tulisi laskea, "kuten EU-ratkaisun yhteydessä sovittiin", Pekkarinen vaati.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä korosti, että ruoan laadun varmistamiseksi laadunvarmistuksen tulee korostua ravintoketjun kaikissa vaiheissa aina alkutuotannosta kuluttajalle saakka. Myös kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja korosti, että ruoan turvallisuus on "nostettava selkeästi vapaakaupan perusehdoksi".

-Ruokaskandaalit osoittavat, etteivät kaikki toimijat enää katso voivansa menestyä kisassa ilman terveysmääräyksistä tinkimistä. Turvallisuusnäkökulmia vähättelevä äärimmäinen tehotuotanto ei kuulu kansainvälisille markkinoille, Tuomioja totesi.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi korosti, että Gattin maataloussopimukseen lisättiin Uruguayn kierroksella sopimus terveys- ja kasvinsuojelutoimista. Se antaa mahdollisuuden rajoittaa elintarvikkeiden tuontia, jos on tieteellistä näyttöä siitä, että tuote on terveydelle vaarallista. Tuontia voi rajoittaa väliaikaisesti varovaisuusperiaatteen nojalla, jos on perusteltua syytä epäillä tuotteen turvallisuutta, vaikka tieteellistä näyttöä ei vielä olisikaan.

Vihreät kansanedustajat korostivat puheissaan luomuviljelyn lisäämisen tärkeyttä keinona parantaa ruoan turvallisuutta. Anni Sinnemäen mukaan koko Suomen siirtyminen luomumaatalouteen olisi mahdollista. Luomutuotannossa sanouduttaisiin myös irti geenimuunnellun ruoan valmistamisesta.

Keskustelussa esitettiin myös näkemyksiä, että esimerkiksi geenimuunneltua ruokaa ei pitäisi nähdä peikkona vaan mahdollisuutena parantaa hyvän ja turvallisen ruoan saatavuutta. Keskustan puheenvuoroissa korostettiin myös, että ruoan halpuuden ei tulisi olla maatalouspolitiikan suoranainen päämäärä, sillä halpuuden ja laadun yhdistäminen ei ole mahdollista, ja laadun tulisi olla Suomen maatalouden valtti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat