Mainos

Eduskunta keskustelee Afganistan-operaatiosta

Eduskunta aloittaa huomenna hallituksen Afganistan-selonteon käsittelyn. Kansanedustajat keskeyttävät kahdeksi päiväksi talvilomansa antaakseen lausunnon hallituksen suunnitelmasta lähettää Afganistaniin korkeintaan 50 hengen suuruinen rauhanturvajoukko.

Huomenna käydään selonteon lähetekeskustelu, jonka aluksi kuullaan selonteon esittely ja eri ryhmien puheenvuorot. Sen jälkeen ulkoasiainvaliokunta laatii asiasta mietinnön, joka käsitellään torstain täysistunnossa.

Koko eduskunnan kuuleminen on tarpeen Afganistan-operaation voimankäyttöä koskevin valtuuksien ja vaikeiden paikallisten olojen vuoksi. Pelkästään ulkoasiainvaliokunnan informoiminen ei tässä tapauksessa riitä. Suomen osallistumisesta rauhanturvaoperaatioon päättää tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Eduskunta ei siten ole ratkaisijan asemassa, mutta se voi esittää käsityksiään selonteon käsittelyn yhteydessä.

Koska kyseessä on YK:n mandaatilla tapahtuva operaatio, sen uskotaan saavan eduskuntakäsittelyssä yksimielisen suopean vastaanoton. Eduskunnan kokoontuminen loman aikana on poikkeuksellista. Syynä ei ole hankkeen dramaattisuus, vaan operaation kiireellinen aikataulu.

Eduskunnassa muistellaan, että edellisen kerran kansanedustajat kutsuttiin koolle kesken istuntotauon elokuussa 1962. Silloin pidetyillä ns. mätäkuun valtiopäivillä käsiteltiin mm. maatalouden hintatasoa koskeva laki.

Suomi aikoo lähettää siviili- ja sotilasyhteistyöhön erikoistuneen osaston ja yhteysupseereita. Ison-Britannian johtaman ISAF-nimisen (International Security Assistance Force) operaation tavoitteena on avustaa turvallisuuden ylläpitämisessä Kabulissa ja lähialueilla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.