Mainos

Eduskunta käsittelee lakia tuomioiden julkaisemisesta lehdessä

Eduskunta saa käsiteltäväkseen uudistuksen, jonka perusteella tekijänoikeuksia loukannut voi joutua kustantamaan tuomiostaan kertovan lehti-ilmoituksen. Ilmoituksen muotoilisi vastapuoli, ja sen maksamisesta määräisi tuomioistuin. Muutos koskisi vain riita-asioita. Ehdotus annettiin perjantaina eduskunnalle presidentin esittelyssä.

Tuomioistuin määrittäisi enimmäissumman, jonka ilmoituksen julkaisemiseen saa käyttää. Tapauksesta riippuen rahaa voisi hellitä paikallislehden tai ammattilehden ilmoitukseen tai jopa tilan ostamiseen valtakunnallisesta lehdestä.

Sanktio on Suomessa varsin uusi. Sen mahdollistava pykälä on ollut tähän asti vain elinkeinotoiminnan sopimatonta menettelyä koskevassa laissa. Uutta on, että ilmoituksen maksajaksi voisi jatkossa joutua myös yksityishenkilö.

Muutos on osa lakipakettia, jossa teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia lakeja sopeutetaan vuonna 2004 annettuun EU-direktiiviin. Muutoksen vastustajat ovat pitäneet tuomion julkaisemista häpeärangaistuksena, joka sopii huonosti pohjoismaiseen oikeuskäytäntöön.

Paketissa on myös uudistus, jonka perusteella tuomioistuin voi määrätä teollis- tai tekijänoikeuksia loukanneen antamaan sakon uhalla tietoja palveluiden ja tavaroiden alkuperästä ja jakeluverkosta. Oikeus voisi määrätä kertomaan esimerkiksi väärennettyjä tuotteita kaupitelleiden nimet ja osoitteet. Tätä nykyä vain todistajalla on velvollisuus vastata oikeudessa kysymyksiin, vastaajalla ei.

Uudistusten oli tarkoitus tulla voimaan direktiivin vaatimalla tavalla jo huhtikuun lopussa. Suomi ja useat muut EU-maat saattavat myöhästyä aikataulusta, sillä vaaditut muutokset kansallisiin lakeihin ovat varsin moninaisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.