Mainos

Eduskunta käsittelee EU:n tulevaisuutta syyskuussa

Eduskunta saa hallitukselta heti syysistuntokauden aluksi selonteon EU:n tulevaisuutta pohtineen konventin työstä ja syksyllä käytävästä hallitusten välisestä konferenssista. Selonteko esitellään eduskunnalle 2. syyskuuta.

Selonteon sisällöstä ei vielä haluta paljon kertoa julkisuuteen. Hallituksen EU-ministerivaliokunta viimeisteli selontekoa tänään. Lopullisesti tämän 70-sivuisen asiakirjan sisältö hyväksytään ensi torstaina.

Jotkut EU-maat haluaisivat, että konventin esitys hyväksyttäisiin semmoisenaan. Ainakaan Suomi ei ole tähän valmis. Ehkä kiemuraisin kysymys on ajatus puolustusytimestä. Ajatuksena konventin esityksessä oli, että jotkut maat voisivat muodostaa EU:n sisällä puolustuksellisen ytimen. Hallitus on tiettävästi asettumassa vastustamaan tätä.

Hallitus vastustaa periaatteessa myös presidentin viran perustamista. On kuitenkin oletettavaa, ettei tämä asia ole hallitukselle välttämättä kynnyskysymys.

Eduskunnassa tultaneen keskustelemaan myös suhtautumisesta määräenemmistökysymykseen EU:n päätöksenteossa. Suomi on jatkuvasti korostanut suurten ja pienten maiden tasavertaista asemaa päätöksenteossa. Suomelle tärkeä kysymys on lisäksi oman komissaarin pitäminen komissiossa.

Hallitusten välinen konferenssi eli HVK alkaa lokakuussa, joten eduskuntakeskustelulla on kiire. EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Italian tavoitteena on, että HVK saataisiin päätökseen jo syyskauden aikana.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja