Mainos

Eduskunta kantoi huolta ylivelkaantuneista

Eduskunta kiirehtii yksityishenkilöiden velkaongelmia helpottavan lainsäädännön valmistelua. Asia nousi esille keskiviikkona käydyssä hallituksen pankkitukiselontekoa koskevassa palautekeskustelussa.

Eduskuntaa

Eduskunta haluaa selvittää, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön veloista vapauttava henkilökohtainen konkurssi. Tässä menettelyssä velallisen omaisuus realisoidaan ja jaetaan velkojien kesken.

Sen jälkeen henkilö on vapaa veloistaan. Luotonantajien riski kuitenkin kasvaisi uudistuksen myötä. Sen vuoksi pitäisi tutkia myös mahdollisuutta perustaa Suomeen ns. positiivinen luottorekisteri, josta luotonantaja voisi tarkistaa luototettavan senhetkiset velvoitteet.

Ylivelkaantumisen ohella eduskunta puhui omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin alasajosta. Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes muistutti, että Arsenalin saatavat myytiin ulkomaalaisten omistamalle, mutta Suomeen rekisteröidylle yhtiölle. Perinnässä on siksi noudatettava Suomen lainsäädäntöä ja ns. hyvää perintätapaa.

Siimeksen mielestä tästä asiasta tulisi levittää oikeaa tietoa eikä lietsoa velallisten sinänsä ymmärrettäviä pelkoja. Hän piti mahdollisena, että yhtiö voi jopa tehdä joustavampia velkajärjestelyjä kuin mihin Arsenal on ollut valmis.

Velkaneuvonta vakinaistettava

Kokoomuksen Pekka Kuosmanen huomautti, että Arsenalin saatavien myyminen ulkomaille on herättänyt epävarmuutta suomalaisasiakkaissa. Hän ihmetteli, miten Arsenal on voinut lähettää perintäkirjeitä sellaisillekin henkilöille, jotka ovat hoitaneet asian kuntoon jo vuosia sitten.

Myös vasemmistoliiton Mikko Immonen arvosteli Arsenalin toimintaa. Hänen mielestään kansalaisten kannalta on anteeksiantamatonta, että heille annetaan väärää tietoa velkasuhteen jatkumisesta.

SDP:n ryhmäpuhuja Reijo Kallio toivoi pikaisesti velkaneuvontaa koskevaa lakia, joka turvaisi kattavan toiminnan koko maassa.

Hallituksen tänään käymä neuvottelu neuvonnan vakinaistamisesta ei tuottanut tulosta. Oikeusministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriö jatkavat kuitenkin keskustelua asiasta. Ministeri Siimes sanoi kannattavansa henkilökohtaisesti neuvonnan vakinaistamista ja sen kustannusten siirtämistä kokonaan valtion hoidettavaksi.

Keskusta haluaa mitata hallituksen ay-osaamisen


Pankkitukikeskustelussa puututtiin myös Paperiliiton lakkoon. Keskustan Mauri Salo uskoi lakon koituvan kalliiksi koko kansantalouden kehitykselle. Hän arvioi, että nyt mitataan Lipposen hallituksen työmarkkinapoliittista osaamista. Jos sellaista on, tulee sitä Salon mielestä kiireesti hyödyntää lakon lopettamiseksi.

Kristillisten Marja-Leena Kemppainen kantoi huolta nuorten uhkaavasta velkaantumisesta. Joka kymmenes alle 30-vuotias saa maksuhäiriömerkinnän.

RKP:n Ulla-Maj Wideroos korosti vakuutus- ja rahoitusvalvonnan koordinoinnin tärkeyttä. Sen tulee tapahtua laajemmalla kuin vain pohjoismaisella tai eurooppalaisella tasolla.

Vihreiden Osmo Soininvaara piti pankkikriisin suurimpina uhreina työttömyyden vuoksi syrjäytyneitä. Myös ilman omaa syytään ylivelkaantuneiden ongelma on suonenisku kansantaloudelle.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka kaipasi henkilökohtaisen konkurssimahdollisuuden lisäksi lakia, jonka turvin voitaisiin antaa anteeksi osa ylivelkaantuneiden veloista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.