Eduskunta kaipaa tietoa presidentin tekemisistä

Eduskunnassa kaivataan parempaa tietoa tasavallan presidentin tekemisistä. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mielestä hallituksen pitää antaa sille oma-aloitteisesti ja säännönmukaisesti selvitys myös presidentin keskeisistä ulkopoliittisista toimista.

- Luvalla sanoen tilanne on ollut sellainen, että me emme ole aina mielestämme saaneet riittävästi tietoa siitä ulkopolitiikasta, jota tasavallan presidentti on harjoittanut, tärkeistä tapaamista ja niin edelleen, valiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi.

Lähi-idän vierailuaan jatkanut presidentti Tarja Halonen oli haluton kommentoimaan tarkemmin asiaa. Hän sanoi Jerusalemissa, että haluaa ensin tutustua ulkoasiainvaliokunnan tuoreeseen lausuntoon.

- Täälläkin on ministeri ja diplomaatit mukana, Halonen huomautti valiokunnan vaatimuksiin eduskunnan paremmasta informoinnista.

Halonen sanoi palaavansa aiheeseen kotimaassa.

Tarkoitus on, että presidentti ei vastaisuudessakaan saapuisi itse eduskuntaan raportoimaan tekemisistään, vaan tieto tulisi hallituksen kautta.

Ulkoasiainvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä perustuslain muuttamiseksi. Ehdotetuilla muutoksilla kavennetaan presidentin valtaa ulkopolitiikan johtamisessa ja myös EU-kokouksiin osallistumisessa. Samalla hallituksen ja pääministerin valta vahvistuu.

Vain vasemmistoliiton Annika Lapintie jätti eriävän mielipiteen. Hän ei vähentäisi presidentin valtaa. Kristillisdemokraateilla ja perussuomalaisilla ei ole edustajaa valiokunnassa.

Eduskunta kiistan ratkaisijaksi

Eduskuntaa itseään koskevaan kiistaan valiokunta ei ottanut kantaa.

Eduskunta voi päästä ratkaisijan asemaan, jos hallitus ja presidentti jäävät erimielisiksi määrätyistä ulkopolitiikan asioista. Ristiriitatilanteissa hallituksen kanta voittaa, jos sille on saatu eduskunnan tuki.

Vielä nyt presidentti saa tahtonsa läpi merkittävissäkin ulkopoliittisissa linjakysymyksissä, vaikka hallitus olisikin eri mieltä.

Hallituksen esityksen mukaan eduskunnan kanta lyötäisiin pääsääntöisesti lukkoon täysistunnossa, mutta poikkeuksellisesti eduskunnan valiokunnan ottama kanta voisi riittää.

Tätä poikkeusta oppositiopuolue SDP ei hyväksy. Ulkoasiainvaliokunnassa puoluetta edustava Johannes Koskinen sanoi SDP:n pitävän kiinni siitä, että eduskunnan kanta vahvistetaan täysistunnossa.

Täysistunnon käsittely merkitsee käytännössä sitä, että hallituksen ja presidentin ulkopoliittinen erimielisyys tulisi julkiseen keskusteluun.

SDP:n tuki tarpeen

Ulkoasiainvaliokunta pisti kiistan sivuun ja jätti sen perustuslakivaliokunnalle, jossa eduskunnan kanta perustuslain muutosehdotuksiin käytännössä lyödään lukkoon.

- On parempi, että asia käsitellään perustuslakivaliokunnassa, Salolainen sanoi.

Tästäkin asiasta olisi saatava aikaan yksimielisyys, jotta SDP:n tuki perustuslain muutoksille olisi varmistettu.

Asialla on merkitystä siksi, että perustuslain muutokset pitää hyväksyä toistamiseen vielä vaalien jälkeisessä eduskunnassa ja silloin kahden kolmasosan enemmistöllä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) arvioi, että valiokunnan mietintö voisi parhaassa tapauksessa valmistua marraskuussa.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu

Lue myös:

    Uusimmat