Mainos

Eduskunta hyväksyi seksin ostokiellon

Seksin ostaminen tulee rangaistavaksi vain osittain. Hallitus esitti alun perin seksipalvelujen ostamisen säätämistä rangaistavaksi kaikissa tapauksissa.

Eduskunta on hyväksynyt lopulliseti seksin oston kieltävän lain.

Kokoomuksen Petri Salon tekemä hylkäysesitys kaatui äänin 158-15. Neljä kansanedustajaa äänesti tyhjää. Lain vastustajien joukossa oli kahdeksan kokoomuksen, kaksi SDP:n ja kaksi RKP:n edustajaa sekä koko perussuomalaisten kolmihenkinen ryhmä. Tyhjää äänesti kolme RKP:n edustajaa ja yksi kokoomuslainen.

Seksipalvelujen ostaminen tulee rangaistavaksi vain osittain eli silloin, kun sen taustalla on paritusta tai ihmiskauppaa. Osa lain vastustajista olisi halunnut ulottaa ostokiellon koskemaan kaikkia seksipalveluja. Lain vastustajien joukossa oli myös niitä, joiden mielestä myyntikin olisi pitänyt kieltää. Osa kansanedustajista epäili, että lain noudattamista on liian vaikea valvoa.

Eduskunta hylkäsi äänin 123-55 lakiin kriittisesti suhtautuvan lausumaesityksen, jonka mukaan kansalaiset eivät jatkossa tiedä, milloin he syyllistyvät rangaistavaan tekoon. Esityksessä arveltiin, että kriminalisoinnin epämääräisyys ja tehottomuus heikentävät yleistä lain kunnioitusta ja poliisin mahdollisuuksia tutkia paritusrikollisuutta.

Hallitusrintama kaatoi äänin 143-33 myös vasemmistoliiton Minna Sirnön lausumaesityksen, jossa hallitukselta kaivattiin prostituution ennaltaehkäisyyn ja sen haittojen lieventämiseen tähtäävää toimenpideohjelmaa.

Hallitus esitti alun perin seksipalvelujen ostamisen säätämistä rangaistavaksi kaikissa tapauksissa. Kun täyskielto ei näyttänyt saavan riittävää kannatusta, lakia ryhdyttiin ajamaan eteenpäin rajoitetussa muodossa.

Rangaistavaa on seksipalvelujen ostaminen henkilöiltä, jotka ovat ihmiskaupan tai parituksen uhreja. Seurauksena voi olla sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Myös yritys on rangaistavaa. Eduskunnassa kiivastakin väittelyä aiheuttaneen lain sisältö hyväksyttiin viime perjantaina äänin 123-19.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.