Mainos

Eduskunta hyväksyi poliisin peitetoimet

Poliisi saa oikeuden tehdä valeostoja ja harjoittaa peitetoimintaa eli hankkia tietoja väärän henkilöllisyyden turvin.

Eduskunta hyväksyi poliisin valtuuksien laajentamisen peitetoimintaan ja valeostoihin lopullisesti tänään. Suurin kiista poliisilain muuttamisessa käytiin siitä, kuka saa päättää peitetoimiin ryhtymisestä. Eduskunta päätti hallintovaliokunnan esittämällä tavalla, että tämä valtuutus annetaan sisäministeriön määräämän poliisiyksikön päällikölle.

Osa eduskunnasta epäili, että poikkeuksellisiin keinoihin turvaudutaan sitä herkemmin, mitä laajemmalle päätöksenteko-oikeus ulotetaan. Vähemmistön mielestä tämä valta olisi pitänyt antaa vain keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin päälliköille. Tätä mieltä oli myös eduskunnan lakivaliokunta lausunnossaan.

Viimeinen taisto käytiin ponsiäänestyksessä. Enemmistö hylkäsi niukasti äänin 91-88 lakivaliokunnan puheenjohtajan Henrik Laxin esityksen. Sen mukaan peitetoiminnan laajimpia poliisivaltuuksia olisi käytettävä pidättyväisesti. Lupa niiden käyttämiseen tulisi kokemuksien saamiseksi antaa ensi vaiheessa vain keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen päälliköille. Laxin esitystä puolsivat vasemmisto ja vihreät. Hänen oma RKP:n ryhmänsä jakaantui äänestyksessä kahtia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.