Eduskunta hyväksyi lähestymiskieltolain

Oikeuksilla on ensi vuonna mahdollisuus määrätä myös Suomessa lähestymiskieltoja. Eduskunta hyväksyi tätä koskevan lain kolmannessa käsittelyssä tänään.

Lähestymiskiellolla on tarkoitus suojella yksilön henkeä, terveyttä, vapautta ja rauhaa. Kiellon saanut henkilö ei saa tavata suojattavaa henkilöä eikä ottaa tähän yhteyttä. Tarvittaessa käräjäoikeus voi määritellä kiellon laajennettuna, jolloin kiellon saanut ei saa oleskella myöskään suojattavan henkilön asunnon tai työpaikan läheisyydessä.

Kielto on voimassa enintään vuoden kerrallaan. Poliisi voi päättää väliaikaisesta heti voimaan asutuvasta kiellosta, mutta päätös pitää viedä käräjäoikeuden käsittelyyn viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua. Kiellon rikkomisesta tuomitaan sakkorangaistus tai enintään vuosi vankeutta. Eduskunnan keskustelussa kiiteltiin uudenlaista lainsäädäntöä edustavaa lakia. Sen arveltiin käytännössä koskevan lähinnä riitaisia parisuhteita, jossa mies on useimmiten liikkeellä väkivaltaisessa mielessä.

Toinen kohde ovat vanhukset, joiden ongelmana saattavat olla rahantarpeessa olevat aikuiset lapset. Keskustelussa pohdittiin myös lain väärinkäytön mahdollisuuksia. Useimpien puhujien mielestä ne ovat vähäisiä. Käräjäoikeuksien uskottiin tutkivan tapaukset riittävän tarkkaan molempia osapuolia kuunnellen.

Ruotsissa on ollut vastaava laki voimassa jo vuodesta 1988. RKP:n Margareta Pietikäinen teki lähestymiskieltoa koskevan lakialoitteen vuonna 1995.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat