Mainos

Eduskunta hyväksyi kotitaloustyön tuen ehdot

Eduskunta löi tänään lukkoon uuden kotitalouksien työllistämistuen sisällön. Kokeilu toteutuu, toisin kuin hallitus alunperin esitti, koko maassa. Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä palvelujen ostaja voi vähentää kulujaan valtionverotuksessa. Muualla maassa kokeillaan ns. hyvitysmallia, jossa tuki ohjataan palveluja myyvälle yritykselle. Keskusta olisi halunnut kokeilla verovähennysmallia koko maassa.

Opposition esitys kaatui äänestyksessä luvuin 81-36. Ahvenanmaan edustaja Gunnar Jansson (r.) äänesti tyhjää, koska Ahvenanmaa jätettiin tukikokeilun ulkopuolelle. Oppositio olisi myös nostanut verosta tehtävän vähennyksen enimmäismäärän 5000 markasta 25 000 markkaan ja sallinut sen tekemisen toissijaisesti myös kunnallisverosta.

Kokoomus kiitteli verovähennystä

Hyvitysmallin arvostelijat pitivät sitä byrokraattisena ja huonosti pieniin palvelutarpeisiin sopivana. Kannattajat vetosivat siihen, että tuen saa heti alennetun hinnan muodossa. Lisäksi siitä hyötyvät myös pienituloiset. Valtionverosta tehtävää vähennystä arvosteltiin eniten siitä, että pienituloiset jäävät ilman tukea tai eivät voi käyttää sitä täysimääräisesti.

Asunnon remontti käy, koneiden korjaus ei

Ensi lokakuussa alkava kokeilu kestää vuoden 1999 loppuun. Kotitalous voi saada tukea mm. siivous- tai hoivapalvelujen ostamiseen tai asunnon remontin teettämiseen. Sen sijaan koneiden korjaus- ja asennuslaskut eivät kuulu tuen piiriin.

Veromallissa palvelun ostaja voi vähentää valtionverosta pakolliset työnantajamaksut ja 40 prosenttia työkorvauksesta, enintään kuitenkin 5000 markkaa. Tänä vuonna vähennys voi olla enintään 1250 markkaa. Vähennyksen voi saada jo ennakkoperinnässä, jos kustannuksia on vähintään 2000 markkaa.

Itä-Suomen lääniin ja Länsi-Suomen lääniin tulevassa hyvitysmallissa tuki ohjataan palveluja myyvälle yritykselle ja eräissä tapauksissa yhteisöille. Tuen ansiosta ne voivat myydä palvelujaan alhaisempaan hintaan.

Tuen määrä on 40 prosenttia työstä maksetun palkkion määrästä, kuitenkin enintään 33 markkaa tunnilta. Yhtä kotitaloutta kohden tukea saa enintään 150 tunnilta vuoden aikana. Tänä vuonna tukea saa kuitenkin enintään 40 tunnille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.