Eduskunta hyväksyi Fortum-järjestelyn

Eduskunta on hyväksynyt Fortumin jakamisen. Hallintoneuvoston asema herätti kansanedustajissa jonkin verran epäluuloja.

Fortum-konsernista irrotettavan Fortumin Oilin hallintoneuvoston asema askarrutti vielä jonkin verran eduskuntaa, kun Fortumin järjestelyt käsiteltiin tänään loppuun suuressa salissa. Mitään suurempaa sanaharkkaa ei yksimielisen mietinnön pohjalta syntynyt, vaikka hanketta kohtaan tunnettiinkin jonkin verran epäluuloja.

Vasemmistoliiton Martti Korhonen vastusti yhtiössä säilytettävän hallintoneuvoston vallan vähentämistä ja huomautti, että hallintoneuvostolla pitää olla valtaa, jotta siitä jotain hyötyä olisi. Kahvinjuonti- ja seurusteluporukoita ei hänen mielestään valtionyhtiöissä tarvita.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori piti puolestaan koko hallintoneuvostokysymyksen jauhamista "surullisena osoituksena parlamentaarisen järjestelmämme huolen kohteista tehtäessä merkittäviä valtion omistajapoliittisia uudelleenjärjestelyjä ". Hän piti esitystä hallintoneuvostosta vanhakantaisena ja tarpeettomana.

- Se luo hallinnollisen omituisuuden, joka ei modernissa yritysmaailmassa palvele valtion omistajaintressin toteuttamista tai ainakaan luo sille mitään sellaista lisäarvoa, joka kompensoisi sen kiistattomat haitat esimerkiksi sijoittajamarkkinoilla, Vapaavuori huomautti.

Ei nimitysoikeutta

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen selvitti, ettei Fortum Oilin hallintoneuvostolle ei ole tulossa yhtiön hallituksen nimitysvaltuutta. Pörssiyhtiössä, jossa on muitakin osakkaita, oikeampi paikka hallituksen nimittämiselle on yhtiökokous, hän perusteli.

Korhonen ei halunnut laittaa liikaa painoa nimityskysymyksille, vaan piti vaikuttamismahdollisuutta isompiin toiminnallisiin linjaratkaisuihin paljon tärkeämpiä.

Pekkarinen lupasi, että yhtiöjärjestys kirjoitetaan niin, että nämä asiat hallintoneuvostolle turvataan.

Talousvaliokunta piti eilen antamassaan mietinnössä tärkeänä valtion määräysvallan säilyttämistä uudessa Fortum Oilissa. Sen lisäksi öljy-yhtiössä tulisi olla hallintoneuvosto. Kantaa perusteltiin öljyalan kansallisella tärkeydellä ja kriisivalmiudella. Hallituspuolueet ovat jo aiemmin korostaneet, että muun muassa öljyn varmuusvarastointi edellyttää yhteiskunnallista valvontaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat