Mainos

Eduskunta hyväksyi eettisen neuvottelukunnan

Eduskunta hyväksyi tänään lainmuutoksen, jolla perustetaan terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta. Sen tehtävänä on käsitellä terveydenhuoltoon ja potilaan asemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä periaatteelliselta kannalta.

Neuvottelukunta voi mm. antaa terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä koskevia lausuntoja ja suosituksia. Eduskunnan sosiaali- ja terveydenvaliokunta piti tärkeänä, ettei neuvottelukunnan toiminta kuitenkaan vähennä alueellisten ja paikallisten tutkimus- ja hoitoeettisten toimikuntien ja työryhmien merkitystä.

Terveydenhuollon eettinen lautakunta oli eduskunnalle niin mieleinen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto sanoi valiokunnan ottaneen esityksen vastaan erittäin mielihyvällä. Valiokunnan mietinnössäkin todettiin poikkeuksellisesti, että "valiokunta erittäin tyytyväisenä käsitteli tätä lakia ja katsoi sen hyväksyttäväksi".

Eduskunnan kolmannen ja ratkaisevan käsittelyn keskustelussa nousi esille uutinen, jonka mukaan Tampereella on laadittu päättäjille laskelma siitä, miten sikiötutkimuksella voitaisiin seuloa kehitysvammaisia sikiöitä aborttia varten ja saada näin aikaan kustannussäästöjä.

Päivi Räsäsen mielestä esimerkki kertoo ihmisarvon ja hoitojärjestelmien välisestä ristiriidasta.

-Väitän, että koko suomalainen sikiöseulontajärjestelmä on luisunut lääkäreiden ja talousmiesten käsiin ilman selkeää arvo-ohjausta ja eettistä ihmisarvokeskustelua. Kehitysvammaisen ihmisen elämänarvon hinnoittelu markoissa paljastaa sen, miten kauas on eksytty ihmisyyden kunnioituksesta, riippumatta yksilön elämän laadusta, ominaisuuksista, vammoista ja myös koosta, siitä, elääkö ihminen äidin kohdussa vai kohdun ulkopuolella, Räsänen sanoi.

Paula Kokkonen vastasi Räsäselle, että sikiöseulonnat on Suomessa hoidettu hyvin vastuullisesti. Hänen mukaansa niissä ei etsitä vain Downin oireyhtymää potevia sikiöitä, vaan muita vaikeita oireyhtymiä ja vaikeita sairauksia potevia sikiöitä. Sulo Aittoniemi piti Tampereen laskelmia lääketieteellisinä laskelmina, joiden ei välttämättä tarvitsisi tulla julkisuuteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.