Mainos

Eduskunta-avustajilla tiukat säännöt vaalityöhön

Eduskunta-avustajan työtä pidetään hyvänä näköalapaikkana Arkadianmäen arkeen ja usealle työ on myös ponnahduslaita omalle poliittiselle uralle.

45 minuuttia -ohjelma tavoitti viime viikolla 77 kansanedustajan avustajaa. Heistä yli puolet kertoi olevansa itse ehdolla kuntavaaleissa.

Eduskunnan säännöt kieltävät avustajilta oman tai avustamansa kansanedustajan vaalityön tekemisen työaikana, sillä tuolloin kampanjaa tehtäisiin veronmaksajan rahoilla.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan kaikkien tuhansien ja kymmenien tuhansien ehdokkaiden tulee lähteä samalta viivalta.

Kuntavaaleissa ehdolla olleet avustajat joutuivat pohtimaan vaihtoehtoja, mikäli he aikoivat kampanjoida aktiivisesti muinakin aikoina kuin vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Avustajien yhteistyöverkoston, Avustajat ilman rajoja (AIR) puheenjohtaja Kalle Salavan mukaan monet ottivat eduskunnasta lomaa tai käyttivät vaalityöhönsä liukumavapaata. Avustajien päivittäinen työaika on 7 tuntia 15 minuuttia ja työn voi tehdä seitsemän ja iltakahdeksan välisenä aikana.

– Olemme sopineet, että voin käyttää osan lomapäivistäni nyt vaalien alla omaan kampanjointiini. Esimieheni tukee kampanjaani siten, avustaja kertoo.

Hankalampi tilanne on niillä, jotka eivät ole ehdolla Etelä-Suomessa.

– Oma kampanjointi maakunnassa on keskittynyt viikonloppuihin, koska työajalla keskityn yksinomaan valtiopäivätoimien hoitamiseen Helsingissä, toinen avustaja kertoo.

Eduskunnan kanslia muistuttaa kansanedustajien avustajia vaalikiellosta työaikana etenkin eduskuntavaalien alla ja asia on useimmille avustajille selvä. Salavan mukaan avustajalla on oikeus myös kieltäytyä, mikäli hänen päämiehensä eli kansanedustaja pyrkii teettämään vaalityötä.

Aiheesta lisää 45 minuuttia -ohjelmassa klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.