Eduskunta aloitti ydinvoimakeskustelun

Eduskunta on aloittanut keskustelun ydinvoiman lisärakentamisesta. Tavoitteena on saada ydinvoima käsiteltyä ennen kesäkuun alkua.

Eduskunta on aloittanut keskustelun ydinvoiman lisärakentamisesta.

Suurimpien puolueiden ryhmäpuhujista ydinvoimaa vastaan asettuivat Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat. Puolesta oli Kokoomus. SDP:ssa ja Keskustassa mielipiteet jakautuivat selkeästi kahtia.

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) vetosi kansanedustajiin hanketta koskevan periaatepäätöksen hyväksymiseksi. Mönkäreen mukaan uusi ydinvoimalaitos vähentäisi sähkön hinnannousun riskiä ja lisäisi energiahuollon varmuutta. Kuluttajille hanke turvaisi hänen mielestään työllisyyttä, hyvinvointia ja elintasoa.

Lisäydinvoiman rakentaminen ei ministerin näkemyksen mukaan myöskään vaarantaisi uusiutuvien energialähteiden edistämistä. Mönkäre vakuutti sähköntuotannon lisääntyvän jonkin verran, vaikka panostamme vahvasti energiansäästöön. Uusiutuvat energialähteet eivät riitä tuottamaan tarvittavaa lisäsähköä.

-Kun ydinvoiman lisärakentaminen ja käytetyn polttoaineen loppusijoitus toteutetaan suomalaisella osaamisella ja maamme tiukkoja turvallisuusvaatimuksia noudattaen, pitäisi meillä olla riittävät perusteet vastata hakemukseen myönteisesti, Mönkäre sanoi.

Jatkossa keskustelussa pääsevät ääneen myös ydinvoiman vastustajat. Eduskunta on jakautunut asiassa varsin selkeästi kahtia, vaikka kolmasosa kansanedustajista ei ole halunnut vielä ilmaista julkisesti kantaansa. Keskustelu jatkunee vielä huomeniltana.

Valiokuntakäsittelyn jälkeen hanke palaa täysistuntoon toukokuun lopussa. Sen jälkeen suhtautuminen viidenteen ydinvoimalaan ratkaistaan äänestyksessä.

Edellisen kerran viidennestä ydinvoimalasta äänestettiin eduskunnassa vuonna 1993. Silloin hanke kaatui äänin 107-90. Nyt äänestyksestä povataan tiukempaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.02.2002)

Entisen Neuvostoliiton alueella ydinvoimaa rakennetaan jatkuvasti lisää. Viimeisin hanke on sanomalehti Karjalaisen mukaan voimalan suunnitteleminen Karjalan tasavaltaan. Myös muualla Suomen lähialueilla on meneillään voimalahankkeita.

(Huomenta Suomi 13.02.2002)

Lue myös:

    Uusimmat