Eduskunta aloitti ratkaisevan ydinvoimakeskustelun

Eduskunta aloitti tänään kolmipäiväisen keskustelun ennen perjantain äänestystä lisäydinvoimasta.

Eduskunnan täysistuntokäsittelyn alkaessa viidennen ydinvoimalan kannattajien ja vastustajien puntit ovat eduskunnassa lähes tasoissa. Viimeisimmissä arvioissa ydinvoiman puolesta olisi 97 ja vastaan 95 kansanedustajaa.

Ratkaisevassa asemassa perjantain äänestyksessä ovat todennäköisesti ne muutamat edustajat, joiden kanta on pysynyt vielä arvoituksena.

Ydinvoiman kannattajat vetosivat vielä epävarmoihin edustajiin painottamalla kaasuvaihtoehdon tulleen viime kuukausien nopean hinnannousun vuoksi entistäkin epäedullisemmaksi. Ydinvoiman vastustajat taas epäilivät, että hallitus on valmis sijoittamaan kotimaiseen energiaan vain jos eduskunta hyväksyy viidennen ydinvoiman rakentamisen.

- Maakaasun hinta onkin jo selvästi jo noussut siitä tasosta, jota käytettiin ilmastostrategian laskelmissa. Hintariski on jatkossakin suuri, sanoi kansanedustaja Hanna Markkula-Kivisilta (kok) tänään täysistunnossa.

- Riippuvuus parista venäläisestä energian toimittajasta, joiden osuus Suomen sähkön tuonnin ja polttoaineen muodossa lähentelisi 50 prosenttia, sisältää järeän hintariskin, varoitteli kansanedustaja Antti Kalliomäki (SDP).

Vihreiden Osmo Soininvaara taas ampui alas sitä väitettä, että ydinvoiman lisärakentamisella tuettaisiin kotimaisen energian lisäkäyttöä. -Ydinvoimasta tulisi sähkömarkkinoille hintahäirikkö, joka painaisi sähkön tukkuhintaa alas ja veisi kannattavuuden kaikilta muilta energiamuodoilta ja sähkön säästöltä siis myös kotimaisilta energialähteiltä.

Oppositiolle oli taas jäänyt epäselväksi, haluaako eduskunnan talousvaliokunta ja hallitus tukea kotimaisen energian lisäkäyttöä vain siinä tapauksessa että eduskunta hyväksyy lisäydinvoiman.

Eduskunnan keskustelussa energiapolitiikkaa käsiteltiin perusteellisesti aina maanlämmön hyväksikäytöstä alkaen. Varsinainen maratonkeskustelu alkaa huomenna, jolloin puheenvuoron käyttänevät lähes kaikki kansanedustajat.

Edellisen kerran eduskunta äänesti lisäydinvoimasta syksyllä 1993. Silloin hallituksen esitys lisäydinvoimasta kaatui äänin 107-90.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 21.05.2002)

Kaksi kantansa kertomatta jättäneistä kansanedustajista ovat SDP:n Heli Paasio ja Keskustan Liisa Hyssälä. Heidän mielestään gallupit voivat ohjailla myös kansanedustajien äänestyskäyttäytymistä, eikä eduskunnan päätöksiä voida tehdä mediassa.
Katso Heli Paasion ja Liisa Hyssälän haastattelu
(Huomenta Suomi 21.05.2002)

Lue myös:

    Uusimmat