Mainos

Eduskunta aloitti budjetin käsittelyn

Hallituksella on vastassaan eduskunnassa kirjava ja keskenään erimielinen oppositio.

Eduskunta sai hallitukselta tänään esityksen ensi vuoden talousarviosta. Budjettiesityksen määrärahojen loppusumma on 37,6 miljardia euroa. Tämä on noin 2,5 prosenttia tämänvuotista suurempi.

Valtion tuloveroasteikkoon tehdään kahden prosentin inflaatiotarkistus. Muutoin työn verotusta koskevat päätökset jäävät odottamaan mahdollista tulopoliittista kokonaisratkaisua. Kotitalousvähennykseen esitetään laajennusta ja vähennyksen korottamista. Arvonlisäverotuksen veronhuojennukseen on tulossa muutos, jolla pyritään parantamaan yritysten kasvumahdollisuuksia.

Hallitus mainitsee esityksessä, että tavoitteena on turvata edellytykset kestävän talouskasvun jatkumiselle ja työllisyyden parantumiselle sekä mahdollistaa valtiontalouden varautuminen tuleviin menopaineisiin. Talousarvioesityksen yhteydessä eduskunnalle annettiin kolmisenkymmentä budjettilakiesitystä. Kaikkia esityksiä ei vieläkään pystytty antamaan samalla kertaa.

Eduskunnassa hallituksella on vastassaan kirjava ja keskenään erimielinen oppositio. Kokoomuksen mielestä hallitus menetteli väärin, kun se ei tehnyt jo nyt päätöksiä veronalennuksista. Vasemmisto-opposition mielestä veronalennuksia ei ylipäänsä pitäisi tehdä, koska ne vaarantavat julkisten palvelujen rahoittamisen.

Edessä olevat kunnallisvaalit vauhdittanevat kiistelyä siitä, miten hallituksen budjettiesitys kohtelee kuntia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.