Mainos

Eduskunta aloittaa kevätistuntokautensa

Huomenna valitaan puhemiehistö ja eduskuntaryhmät pitävät järjestäytymiskokouksensa. Virallisesti valtiopäivät avataan keskiviikkona.

Eduskunta aloittaa kevätistuntokautensa huomenna valitsemalla puhemiehistön alkaville valtiopäiville. Puhemies Paavo Lipponen (sd.), ensimmäinen varapuhemies Markku Koski (kesk.) ja toinen varapuhemies Ilkka Kanerva(kok.) valitaan tehtäviinsä uudelleen.

Suurimmat eduskuntaryhmät pitävät järjestäytymiskokouksensa. Kaikki ryhmänjohtajat ovat saamassa jatkoajan. Vasta torstaina valintansa tekevät vihreät vaihtavat kuitenkin varapuheenjohtajansa, kun Kirsi Ojansuu ja Erkki Pulliainen jättävät kierrätyksen perusteella paikkansa.

Presidentti Tarja Halonen avaa vuoden 2005 valtiopäivät keskiviikkona iltapäivällä. Avajaisia edeltää ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa, jossa saarnaa Lapuan piispa Simo Peura. Illalla kansanedustajat ja kutsuvieraat seuraavat Kansallisoopperassa Tshaikovskin Patarouva-oopperan näytöstä.

Luvassa paljon selontekoja

Eduskunnan kevätkaudesta on tulossa suhteellisen rauhallinen hallituskauden puoliväliin sijoittuva ajanjakso, jota leimaavat suuret keskusteluasiat. Hallitukselta on tulossa kolme selontekoa, jotka koskevat hallintoa, Kioton ilmastosopimusta ja tiehallintoa.

Valiokuntakäsittelystä palaavat saliin esiopetusuudistusta ja väestöpolitiikkaa koskevat selonteot. Eduskunta käy lisäksi maaliskuun tienoilla keskustelun budjettikehyksistä ilmoituksen tai selonteon pohjalta.

Kevätkauden ensimmäinen välikysymys koskee todennäköisesti kuntataloutta. Vasemmistoliitto kaavailee sen jättämistä parin viikon sisällä eduskuntatyön käynnistymisestä.

Hallituksen suunnitelmien mukaan eduskunta saa ennen kesää noin 130 esitystä. Mitään suuria lainsäädäntöhankkeita ei ole kesken valiokunnissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.