Eduskunta äänestää lisäydinvoimasta

Eduskunta äänestää iltapäivällä lisäydinvoiman rakentamisesta. Ennakkolaskelmien perusteella lisäydinvoiman kannattajilla on eduskunnassa niukka enemmistö.

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa

Eduskunta kokoontuu tänään äänestämään viidennestä ydinvoimalasta. Kansanedustajat äänestävät hallituksen lisäydinvoimaa puoltavasta periaatepäätöksestä iltapäivällä.

Viimeisimpien laskelmien mukaan lisäydinvoiman kannattajilla olisi niukka, mutta riittävä enemmistö. Puolesta äänestäviä edustajia olisi nyt 104 ja vastaan äänestäviä 92. Edustajia, joita ei ole laskelmissa osattu sijoittaa kumpaankaan ryhmään, on enää kolme. Kantaansa pantanneista edustajista ydinvoiman kannalle asettuivat torstaina vielä sosialidemokraattien Kari Urpilainen ja Risto Kuisma.

Eduskunta sai kolmipäiväisen keskustelurupeamansa asiasta päätökseen puoli kahdelta yöllä. Keskustelussa ei noussut enää esiin mitään uutta. Ahvenanmaan kansanedustaja Gunnar Jansson ei esittänyt esiin nostamansa juridisen ongelman viemistä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, eikä sitä tehnyt kukaan muukaan.

Jansson sanoi tyytyvänsä asian saamaan huomioon ja julkisuuteen. Tämä takaa hänen mielestään sen, ettei kukaan edustaja elä enää kuvitelmissa, että talousvaliokunnan lisäämilllä ponsilausumilla eli ns. risupaketilla olisi asian kannalta jotain merkitystä.

Jos eduskunta päätyy tänään lisäydinvoiman kannalle, vihreät harkitsevat lähtöä hallituksesta.

Vihreän eduskuntaryhmän ja vihreän liiton valtuuskunnan yhteiskokous pidetään Jyväskylässä puoluekokouksen jälkeen sunnuntaina. Yhteiskokous päättää hallitusyhteistyön jatkosta.

Suurin osa puolueen kenttäväestä on sitä mieltä, ettei yhteistyötä pidä jatkaa jos ydinvoimapäätös on myönteinen.

Ylimääräinen uutislähetys eduskunnan äänestyksestä MTV3-kanavalla kello 13.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 24.05.2002)

Eurokansanedustaja Heidin Hautalan mielestä Vihreän liiton on lähdettävä hallituksesta, jos eduskunta tekee myönteisen ydinvoimapäätöksen. Hallitustyöskentely voisi hänen mukaansa olla kuitenkin mahdollista tulevaisuudessa.
Katso Heidi Hautalan kommentti
(Huomenta Suomi 24.05.2002)

Lue myös:

    Uusimmat