Eduskunnasta kylmää kyytiä osakeomistusten salaamishankkeelle

Suunnitelmat osakeomistuksen julkisuuden vähentämisestä saavat viileän vastaanoton uudessa eduskunnassa, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää laajaa arvopaperilainsäädännön uudistusta. Sen osana suomalaisille sijoittajille annettaisiin mahdollisuus siirtää pörssiyhtiöiden osakeomistuksensa hallintarekisteriin. Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että tiedot eivät olisi enää yleisölle julkisia.

Hanketta on perusteltu suomalaisen arvopaperimarkkinan kilpailukyvyn lisäämisellä ja kustannussäästöillä. 45 minuuttia kysyi näkemyksiä hankkeeseen lukuisilta kansanedustajilta eri puolueista. Vastaus oli lähes poikkeuksetta kielteinen.

Kiviniemikin kääntyi vastahankaan

Työryhmän työn käynnisti aikanaan silloinen alasta vastaava ministeri Mari Kiviniemi (kesk.). Yllättäen myös hän on nyt vastustavalla kannalla.

- En kannata esitystä tässä muodossa. Nykytietojen valossa emme pysty vielä takaamaan sitä, ettei harmaata taloutta syntyisi, väistyvä pääministeri sanoo.

Kiviniemen mukaan hänellä itsellään ei ole ollut asiaan vahvaa kantaa suuntaan tai toiseen alunperinkään.

- Olen halunnut avoimesti ja puhtaalta pöydältä selvittää asian. Nyt eri lausuntojen ja kannanottojen valossa näyttää todellakin siltä, että tällaiselle järjestelmälle ei löydy kannatusta.

Kannattajia vaikea löytää

Eduskunnasta saa etsiä hankkeen kannattajia kissojen ja koirien kanssa. Vastaus on lähes poikkeuksetta sama - kysyypä asiaa sitten tulevien tai entisten hallituspuolueiden edustajilta.

- Se sopii huonosti sopii tähän harmaan talouden torjuntaohjelmaan. Olen skeptinen hankkeen etenemisen suhteen. Olen itsekin työskennellyt asianajotoimistossa ja etsinyt velkojilta piilotettua omaisuutta. Se on riittävän vaikeaa ilman tällaisia uusia työkaluja, toteaa kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja.

Ymmärrystä ei heru sen enempää perussuomalaisten puheenjohtajalta Timo Soinilta.

- Näitä varoja ei saa piilottaa tietymättömiin. Avoimuus on tärkeää ja ihmisillä on oikeus tietää. Kaiken pitäisi olla avointa ja läpinäkyvää, Soini napauttaa.

SDP:n Jouko Skinnari on eduskunnan talousvaliokunnan jäsen ja entinen pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän tyrmää hankkeen täysin.

- Tämä oli viimeisiä porvarihallituksen yrityksiä edistää äärimmilleen elinkeinoelämän etuja.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö ei sulata perusteluja, joiden mukaan Suomen olisi siirryttävä samaan malliin kuin muukin Eurooppa.

- Jos muissa maissa on huonompi käytäntö, eikö olisi parempi painostaa heitä parempaan käytäntöön kuin siirtyä itse huonompaa käytäntöön?

Vasemmistoliiton puoluehallitus otti jo viime viikolla vastustavan kannan hallintarekisterin avaamiseen suomalaisille.

- Tämä on todella huolestuttava ja käsittämätön esitys. Tässä finanssikriisin jälkeisessä maailmassa pitäisi mennä avoimuuden ja läpinäkyvyyden suuntaan, toteaa kansanedustaja Kari Uotila (vas.).

Haastateltavista esityksen positiivisia puolia painotti kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti.

- Se on tällainen toisaalta ja toisaalta -kysymys. Toisaalta julkisuusperiaate jäisi alistetuksi sille, että sijoittaja voi olla nimettömänä osakkaana. Toisaalta kansainvälinen käytäntö on kuitenkin tämänsuuntainen ja suomalaisen arvopaperimarkkinan pitäisi pysyä paremmin kilpailussa mukana.

"Tottakai surettaa, jos tulee täystyrmäys"

Valtiovarainministeriössä työryhmää vetänyt yksikön päällikkö Tuija Taos sanoo seuranneensa kiinnostuneesti mediassa "villiintynyttä keskustelua". Hän painottaa, että huoli suomalaisten arvopaperimarkkinoiden kilpailukyvystä on syvä.

- Meidän ei pidä tarpeettomasti ylisäännellä omia markkinoita. Meillä ei saa olla sellaisia rakenteita, jotka ajavat toimijoita tai yhtiöitä Suomesta pois.

Taos nostaa esimerkiksi Helsingin pörssin ahdingosta esimerkiksi sen, että sinne on viime vuosina listautunut vain niukasti yrityksiä. Lisäksi kaupankäyntiä on siirtynyt muille, vaihtoehtoisille markkinapaikoille.

Taos epäilee, että poliitikot eivät ole perehtyneet asiaan riittävästi.

- Toivon todella, että ne joille seuraavassa hallituksessa päätösvalta kuuluu, huolellisesti paneutuvat niihin syihin, joiden takia arvopaperimarkkinoiden kilpailukyvystä pitää pitää huolta.

Toimittajia on närästänyt erityisesti se, että vallankäyttäjien taloudellisten kytkyjen selvittäminen vaikeutuu, jos uudistus menee läpi. Esityksessä ehdotetaan lisäksi, että myös ei-listattujen yritysten osakasluettelot viedään pois yleisön ulottuvilta.

- Voisihan olla mahdollista säätää laki, jonka mukaan poliittista valtaa käyttävien osakeomistukset olisivat edelleen julkisia. Tätä emme ole kuitenkaan tässä työryhmässä ehdottaneet.

Lue myös:

    Uusimmat