Mainos

Eduskunnassa vaadittiin Sundqvist-sopimuksen purkamista

Oppositio vaati tänään eduskunnassa tiukasti Ulf Sundqvistin vahingonkorvausten alentamista koskevan sopimuksen purkamista. Pääministerin ilmoituksesta käydyssä keskustelussa myös kaikki hallituspuolueiden ryhmät toivoivat, että mahdollisuudet sopimuksen ottamiseen uuteen käsittelyyn tutkittaisiin.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho sanoi keskustelun tehneen Sundqvist-sopimuksen syntyyn vaikuttaneet seikat entistä sekavimmiksi ja sen syntyolosuhteet entistä hämärimmiksi. Oppositio peräänkuulutti moneen otteeseen pääministeri Paavo Lipposen vastuuta ja ihmetteli, miksi ja kenen puolesta Lipposen erityisavustaja Jorma Westlund otti yhteyttä ministeri Arja Alhoon puhuakseen Sundqvistin lainajärjestelyistä.

Lipponen ei pitänyt Sundqvistin ulosottoselvityksen keskeyttämistä sovintomenettelyn alkaessa poikkeuksellisena. Hän kertoi keskustelleensa tänään oikeuskanslerin kanssa ja saaneensa sen käsityksen, että menettely on yleinen käytäntö.

Usko tasavertaisuuteen on syvästi horjunut

Opposition hyökkäyksen aloittanut keskustan ryhmänjohtaja Aapo Saari korosti Sundqvist-sopimuksen horjuttaneen syvästi kansalaisten uskoa tasavertaiseen kohteluun. Hän päätteli Alhon tiistaisen tv-esiintymisen osoittaneen, että pääministeri on ollut asiassa aloitteellinen.
-Väitättekö todella, että erityisavustaja voisi toimia ilman pääministerin tietoa tai suostumusta, hän kysyi. Lipponen vakuutti, ettei hän tiennyt etukäteen Westlundin yhteydenotosta ja ilmoitti, että hän vastaa erityisavustajansa toimista.

SDP:n ryhmänjohtaja Erkki Tuomioja katsoi, että Sundqvist-jupakka on hallituksen osalta nyt loppuunkäsitelty. Jos rikosoikeudellinen käsittely tekee sen mahdolliseksi, on vahingonkorvauksen kohtuullistamista koskeva sopimus otettava uuteen käsittelyyn.

Esko Helle (vas.) arvioi, että perusteet ulosoton keskeyttämiselle jäivät hämäriksi. Sundqvistin tuloilla varustettu ihminen ei voi varaton. Helle arveli myös pääministerin toiminnan jääneen koko prosessissa outoon valoon.

Kristillisten Bjarne Kallis muistutti kahdesta hyvästä tavasta: totuuden puhumisesta ja ihmisten tasavertaisesta kohtelusta. Hän muistutti, että ensin Westlund oli aloitteentekijä, nyt ei enää ole. Kalliksen mielestä asiassa pitäisi kertoa totuus, koska se kuitenkin tulee ilmi ennemmin tai myöhemmin.

Lipposen haluttiin ottavan vastuu

Keskustan Anneli Jäätteenmäki tivasi kahteen otteeseen Lipposelta vastausta siihen, millä tavoin pääministeri kantaa lupaamansa vastuun.
-Onko Alho vain sijaiskärsijä, jonka taakse vaikutusvaltaiset miehet piiloutuvat, hän kysyi.

Lipponen tyytyi muistuttamaan, että hallitus sai viime syksynä luottamuslauseen Alho-välikysymyksen käsittelyn päätteeksi. Hän antoi tunnustusta Alhon tavalle ottaa vastuu erollaan ministerin tehtävistä, mutta totesi, ettei polemisoi perustuslakivaliokunnan Alholle antamia moitteita.

Myös Osmo Soininvaara toivoi Sundqvist-sopimuksen purkamista tavalla tai toisella. Lopullinen arvio Alhon toiminnan hyväksyttävyydestä on hänen mielestään siirtynyt äänestäjien ratkaistavaksi.

Kokoomus esiintyi keskustelussa varsin maltillisin äänenpainoin. Kimmo Sasi (kok.) kiitteli Lipposen ilmoitusta avoimeksi ja selkeäksi, mutta hänkin luonnehti Sundqvistin saamaa korvausalennusta kohtuuttomaksi. Lipponen korosti, että sopimuksen purkamiseen pitää olla oikeudelliset perusteet. Hän toivoi lisäksi oppositiolta ehdotuksia siitä, miten velkaantuneiden kansalaisten tasavertaista kohtelua voitaisiin lainsäädännöllä edistää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.