Mainos

Eduskunnassa kinattiin työn verottamisesta

Eduskunta hyväksyy keskeiset ensi vuotta koskevat verolait hallituksen esittämässä muodossa. Verotuksen pääpiirteet lyödään lukkoon poikkeuksellisesti jo keväällä, hyvissä ajoin ennen hallituksen elokuussa pidettävää budjettiriihtä. Suurin syy käsittelyn aikaistamiseen on se, että uudet ennakonpidätysperusteet halutaan voimaan heti ensi vuoden alussa.

Eduskunta vei verolait tänään kahden käsittelyn läpi, mutta äänestykset jäivät huomiseen. Veroasteikkoihin tehdään 2 prosentin inflaatiotarkistus. Kaikkia marginaaliveroprosentteja ylintä lukuunottamatta alennetaan puolella prosenttiyksiköllä. Kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen enimmäismäärä korotetaan 5500 markasta 8600 markkaan ja tulonhankkimisvähennys 1800 markasta 2100 markkaan. Tuloverotus kevenee vuonna 1999 kaikkiaan runsaalla 3,8 miljardilla markalla. Veromuutokset liittyvät tulopoliittiseen sopimukseen ja vievät samalla päätökseen hallitusohjelman tavoitteet. Tuloverotuksen kevennykset korvataan kuitenkin mm. energia- ja ympäristöverojen korotuksilla. Yleisen kiinteistöveron kiristyminen tulee mahdolliseksi, kun sen alarajaan tehdään 0,10 ja ylärajaan 0,20 prosenttiyksikön korotus.

Oppositio arvosteli tänään käydyssä verokeskustelussa hallitusta siitä, ettei kunnallisveron ansiotulovähennystä uloteta koskemaan sairaus- ja äitiyspäivärahaan, työmarkkinatukeen ja työttömän peruspäivärahaan perustuvaa tuloa. Samaa kaipasivat myös muutamat hallituspuolueiden puhujat. Keskustan Olavi Ala-Nissilä arvioi, että hallitukselta on puuttunut kyky työllisyyttä parantaviin uudistuksiin. Se on vaikeuttanut myös työn verotuksen keventämistä. Vaikka tuloverotusta on laskettu, on välillistä verotusta kiristetty lähes vastaava määrä. Kokonaisveroaste on korkeammalla se on milloinkaan ollut aiemmilla vaalikausilla.

Toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (sd.) muistutti, että tuloveron kevennykset ovat olleet tällä vaalikaudella 16 miljardin luokkaa. Hän tivasi keskustalta vastausta siihen, miten tähänkin mittaan nouseva uudistus olisi pitänyt rahoittaa. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz todisti, että nykyisen hallituksen aikana on tuloverotusta kevennetty enemmän kuin yhdenkään sellaisen hallituksen aikana, jossa keskusta tai sen edeltäjäpuolue on ollut mukana.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.