Mainos

Eduskunnassa arvosteltiin kopterihankinnan valmistelua

Puolustusvoimille hankittavien kuljetuskoptereiden omasuojaa aiotaan vahvistaa alun perin suunnitellusta. Puolustusministeri Anneli Tainan (kok.) mukaan koptereihin asennetaan mm. ohjusten harhauttamiseen tarkoitettua laitteistoa. Kuljetushelikoptereita ei kuitenkaan tulla aseistamaan niin, että niiden päätehtävä eli joukkojen ja varusteiden kuljettaminen vaarantuu.

Taina selvitti tänään eduskunnalle, mitä taisteluhelikoptereiden karsiminen puolustusvoimien tilausvaltuudesta merkitsee. Puolustushallinnossa nyt aloitettavan selvityksen lähtökohta on, että valmiusprikaatit saavat käyttöönsä vain kuljetushelikoptereita.

Taina korosti, että näin valmiusprikaatien sodanajan toimintakyky muuttuu. Ilmakuljetusten toteuttaminen tositilanteessa on rajoitetumpaa. Taina totesi kuitenkin, että eduskunnan asettaman reunaehdonkin mukaisesti toteutettu hankinta merkitsee oleellista parannusta nykytilanteeseen verrattuna.

Päätöksen sitovuus herätti epäilyksiä

Keskustaoppositio jatkoi lisäbudjettikeskustelussa kopterihankinnan valmistelun arvostelua. Sitä kuvailtiin sekoiluksi, myllytykseksi ja vain vasemman jalan saappaiden hankkimiseksi puolustusvoimille. Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä hanke olisi pitänyt vetää pois käsittelystä ja viedä uuteen valmisteluun. Sulo Aittoniemi (kesk.) kuvaili hallituspuolueiden päätöksentekoa "kopterinäytelmäksi", jonka lopputulos on vuonna 2006 kenraalien alun perin haluama.

Hallituspuolueiden puhujista mm. Jaakko Laakso (vas.) ja Mikko Elo (sd.) epäilivät, ettei lisäbudjetissa tehtävä 1,6 miljardin markan nipistys tilausvaltuudesta välttämättä sido seuraavaa eduskuntaa. Keskusta toisti näkemyksensä siitä, että hankinta olisi pitänyt käsitellä parlamentaarisessa komiteassa tai toimikunnassa.

Taina huomautti, että puolustuspoliittisen selonteon tuominen eduskuntaan tähtäsi laajan poliittisen tuen saamiseen suunnitelmille. Parlamentaarisiin komiteoihin on parhaimmillaankin osallistunut vain muutama kansanedustaja. Ehdotukset eivät ole sitoneet eduskuntaa tai hallitusta. Tainan mielestä menettelytapoja arvostelemalla halutaan välttyä puhumasta itse aiheesta eli siitä, miten Suomi aikoo kehittää puolustusvoimia tulevaisuudessa.

Kopteriäänestys huomenna

Eduskunta äänestää lisäbudjetista ja kopterihankinnasta huomenna. Selkeä enemmistö hyväksyy hallituspuolueiden ryhmänjohtajien neuvotteleman kompromissin, joka pudottaa taisteluhelikopterit ostoslistalta. Äänestykseen tulee myös Annika Lapintien (vas.) esitys, jonka mukaan koko 7,7 miljardin markan tilausvaltuus poistetaan lisäbudjetista. Ennakkoarvioiden mukaan sitä tukee neljä vasemmistoliiton, neljä SDP:n ja pari vihreiden kansanedustajaa. Keskusta esittää vastalauseessaan, että tilausvaltuus palautettaisiin jatkovalmisteluun. RKP:n Klaus Bremer haluaisi, että puolustusvoimat saisi itse päättää, millaisia koptereita hankitaan.

Helikopterit jättivät varjoonsa tiistaisessa keskustelussa muut lisätalousarvioon liittyvät hankkeet, kuten Imatran Voiman ja Nesteen osakkeiden siirtäminen uuden valtionyhtiön omistukseen. Asiasta puhui kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.). Hän luonnehti IVO:n ja Nesteen yhdistämistä kansallisesti merkittäväksi hankkeeksi. Kalliomäen mukaan se vahvistaa yhtiöiden tehokkuutta ja lisää mahdollisuuksia vastata Euroopan avautuvien energiamarkkinoiden tuomiin haasteisiin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.