Mainos

Eduskunnan värikästä ydinvoimakeskustelua: "Emme ota neuvoja SDP:ltä"

Eduskunta aloitti tänään ydinvoimalupien ja uusiutuvan energian tukien käsittelyn. Keskustelu on siellä edelleen käynnissä.

MTV:n toimittaja Jussi Kärki on paikalla seuraamassa kansanedustajien keskustelua. Kärjen mukaan ydinvoimalla näyttää olevan eduskunnassa vankka kannatus kokoomuksen ja keskustan edustajien keskuudessa.

- Keskustan ryhmässä on nyt arviolta nelisenkymmentä kansanedustajaa, jotka ovat valmiit nämä ratkaisut hyväksymään ja siellä on enää vastaan noin kymmenen kansanedustajaa, joille ydinvoima on myrkkyä, Kärki kertoo.

SDP:n ryhmä pitää ydinvoimaa tärkeänä asiana, koska sen odotetaan turvaavan teollisuuden työpaikkoja Suomessa. Vasemmistoliitto puolestaan vastustaa jyrkästi ydinvoimaa ja aikoo äänestää sitä vastaan tänään päivän keskustelussa. Kaikkein kovinta kyytiä saivat tänään vihreät, jotka vastustavat ydinvoimaa, mutta istuvat ydinvoimahallituksessa. Tämä ihmetyttää erityisesti vasemmistoa.

- Vihreät toimivat hallituksessa suojalehtenä sille, että aikaisemmin ydinvoimakriittiset puolueet ovat voineet kääntää takkiaan, lausui vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Vihreät sai kritiikkiä myös SDP:n puolelta, kun demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kummasteli vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen toimintaa.

- Kaiken huippu on, että istuva työministeri jonka pitäisi olla huolissaan suomalaisen työn ja hyvinvoinnin tarvitsemasta energiasta marssii mielenosoituksessa omaa hallitustaan vastaan, Heinäluoma muistuttelee.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö ei halunnut puolueensa ottavan vastaan toimintavinkkejä SDP:ltä.

- En usko, että vihreiden kannattaa ottaa ensisijaisesti neuvoja vastaan sellaiselta puolueelta ja edustaja Heinäluomalta, joka innokkaasti kannattaa ydinvoimaa, vastustaa uusiutuvan energian tukipakettia ja kun vielä huomioi, mitä puolue on tänään todennut Kreikka-paketin hyväksymisestä, niin se antaa surullisen kuvan sosiaalidemokratian tilasta Suomessa, Niinistö latasi istuntosalissa.

Ydinvoiman kannattajat haluavat, että ydinvoimapäätös tehtäisiin jo ennen kesälomia. Kaksi ydinvoimahakemusta tulevat erikseen eduskunnan käsiteltäviksi. Ensin tulee TVO:n hakemus Olkiluoto 4 rakentamiseksi ja sen jälkeen käsitellään Fennovoiman hakemus, jossa kaavaillaan ydinvoiman rakentamista Pyhäjoelle tai Simoon. Istuntokausi saattaakin venyä jopa heinäkuulle.

Katso Jussi Kärjen raportti

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.