Mainos

Eduskunnan tahto Suomen Pankista jäi epäselväksi

Eduskunta kiirehtii muutoksia Suomen Pankin johdon nimitysmenettelyyn, mutta selväksi ei tullut, mitä kaikkia uudistuksia kansanedustajat haluavat voimaan jo tämän vuoden aikana.

Tulkinnanvaraiseksi osoittautunut lausuma hyväksyttiin eduskunnan äänestyksessä tiistaina luvuin 162-19.

Kansanedustaja Pekka Kuosmasen (kok.) vastaehdotus sai lopulta vain hajatukea opposition riveistä. Kuosmanen olisi täsmentänyt kannanottoa niin, että tämän vuoden loppuun asetettu takaraja tarkoittaisi varmasti myös sen muuttamista, kuka saa nimittää pankin pääjohtajan ja johtokunnan muut jäsenet.

Eduskunnan talousvaliokunnassa muotoillussa lausumassa edellytetään, että Suomen Pankin johtokunnan jäsenten määrästä saa päättää eduskunnan pankkivaltuusto ja että hallitus ryhtyy uudistamaan johdon nimityksiin liittyvää menettelyä. Hämmennys asiasta syntyi eduskunnan keskustelussa eilen, kun SDP:n ryhmäjohtaja Antti Kalliomäki tulkitsi, että tänä vuonna tarvitsee muuttaa vain johtokunnan jäsenmäärästä päättämistä, mutta nimitysvallan siirron osalta ratkaisut voitaisiin tehdä myöhemminkin.

Useimmat talousvaliokunnan jäsenet tulkitsivat asiaa toisin. Myös valiokunnan puheenjohtaja Leena Luhtanen (sd.) todisti, että valiokunta ajatteli lausumaa tehdessään asiaa yhtenä kokonaisuutena. Luhtanen pyöritteli keskustelun mittaan asiaa kuitenkin siinä määrin, ettei hänen tulkintansa tullut täysin selväksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.