Mainos

Eduskunnan puhemies: Tätä poisjääntiä varmasti moni edustaja katuu

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) uskoo, että moni kansanedustaja katuu poisjääntiään Kauhajoen muistotapahtumasta.

Vain noin 40 kansanedustajaa eli viidennes eduskunnasta osallistui tänään ja eilen Kauhajoella järjestettyyn talvisodan muistotapahtumaan. Tapahtumassa muisteltiin eduskunnan evakkoaikaa kaupungissa 75 vuotta sitten.

– Kun viesti kulkee tästä päivästä ja eilisestä, uskon, että useampikin tulee siihen havaintoon, että olisi kannattanut siirtää muita asioita ja käyttää tämä päivä isojen kysymysten äärellä.

Heinäluoman mukaan osallistujamäärä on kuitenkin isompi kuin muilla viime vuosina tehdyillä maakuntamatkoilla.

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun eduskunta saapui Kauhajoelle talvisodan alettua. Talvisodan ensipäiviä on muistettu tänään Kauhajoen koulukeskuksessa, jossa oli koolla kansanedustajien lisäksi noin tuhat nuorta ja sotaveteraania.

Kauhajoen evakkoaika oli eduskunnassa poikkeuksellisen sopuisa. Pöytäkirjat olivat hyvin lyhyitä, sillä päätökset tehtiin nopeasti.

Heinäluoma toivoi, että Kauhajoen henki tarttuisi paikalla oleviin kansanedustajiin.

– Uskon, että välikysymyksiä ei enää tällä vaalikaudella esitetä, puhemies vitsaili yleisölle.

Sodan aikana monen maan parlamentit joutuivat keskeyttämään työnsä. Vain Britannian ja Suomen parlamentit työskentelivät koko sodan ajan.

Enää eduskunta ei joutuisi lähtemään evakkoon pääkaupungista. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) huomautti, että nyt vastaavassa tilanteessa kansanedustajat kokoontuisivat eduskuntatalon alla olevissa suojatiloissa.

Päivän aikana eduskunta myös kokoontui samassa salissa, jossa istunnot pidettiin 75 vuotta sitten.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.