Mainos

Eduskunnan lisärakennukselle vihreää valoa

Eduskunnan lisärakennuksen toteutuminen on lopullisesti varmistumassa. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat näyttivät hankkeelle vihreää valoa tänään.

Rakentamispäätös tehdään hyväksymällä budjettiesitykseen muotoiltu sanamuoto, jonka mukaan lisärakennukselle myönnettyä määrärahaa saa käyttää lisätilojen suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiin. Viimeisen sinetin antaa täysistunto, kun se hyväksyy joulun alla budjetin.

Lisärakennuksella on vastustajia valtiovarainvaliokunnassa ja sen ulkopuolellakin. Ryhmänjohtajat eivät kuitenkaan usko, että hankkeessa palattaisiin lähtöruutuun eli pelkkään suunnitteluun. Keskustelua on herättänyt myös rakennustöiden aloittamisen ajankohta, johon saatetaan ottaa kantaa ponnella. Tähän mennessä esillä on ollut ensi vuoden syksy. Eduskuntatalon viereen ns. pikkuparlamentin tontille nousevan lisärakennuksen on määrä valmistua vuonna 2003.

Ryhmänjohtajat nipistivät myöhään illalla käymissään budjettineuvotteluissa lisärakennukselle osoitetusta 60 miljoonan markan määrärahasta 20 miljoonaa markkaa. Tämä oli mahdollista, koska tontin kaavoituksen valmistuminen kesti odotettua kauemmin.

Lisävaroja tienpitoon ja lastenpsykiatriaan

Eduskunta on lisäämässä valtion ensi vuoden talousarvion menoja kaikkiaan noin 400 miljoonalla markalla.

Eduskunnan työskentelyä

Tämän lisäksi tulot vähenevät noin 120 miljoonalla, kun eläkkeensaajien sairausvakuutusmaksua alennetaan enemmän kuin hallitus esitti.

Suurimmat lisäykset liittyvät jo aiemmin sovittuun kansaneläkkeen tasokorotuksen nostamiseen 70 markkaan hallituksen esittämän 50 markan sijasta. Lisämenot ovat lähes 100 miljoonaa markkaa. Perustienpitoon osoitettuja määrärahoja aiotaan nostaa 95 miljoonalla markalla.

Viimevuotisen eduskunnassa tapahtuneen budjetin viimeistelyn kaikuja on myös lastenpsykiatrian määräraha, johon kaavaillaan nyt 45 miljoonan markan lisäystä. Hallitus on jo budjettiesityksessään tarjonnut 25 miljoonaan määrärahaa, minkä vastineeksi kuntien tulisi tehdä 75 miljoonan satsaus.

Yliopistoille lisää rahaa

Yliopistojen perusrahoitukseen ryhmänjohtajat kaavailevat 38 miljoonan lisäystä. Homekoulujen korjaamista tuettaisiin 30 miljoonalla, rajavartiolaitosta 10 miljoonalla ja aluekeskusten kehittämistä 15 miljoonalla markalla. Jo aiemmin on hyväksytty kehitysalueiden kuljetustuen jatkaminen 20 miljoonalla markalla.

Ensi vuoden budjetissa aiotaan aloittaa kirjastojen määrärahojen vetäminen ulos veikkausvoittovaroina jaettavasta potista, jossa ne ovat kilpailleet liikuntarahojen kanssa. Tähän tarkoitukseen esitetään 30:tä miljoonaa markkaa. Hanke, joka tähtää pitkäaikaistyöttömien ohjaamiseen työkyvyttömyyseläkkeelle, on eduskunnassa ristitty Taipale-projektiksi yksinäisten syrjäytyneiden puolesta sinnikkäästi puhuneen kansanedustaja Ilkka Taipaleen mukaan.

Budjettiin on määrä merkitä tähän tarkoitukseen 10 miljoonan markan pesämuna. Kauppa- ja teollisuusministeriön pääluokkaan tehdään pienehköjä lisäyksiä. Uusiutuvien energiavarojen käyttöä tuetaan 10 miljoonalla markalla. Eduskunnan palkkarahoista kirjataan 5 miljoonan markan säästö. Tämä summa käytetään puoluetuen nostamiseen, joka vaatii kaikkiaan 6 miljoonaa markkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.