Eduskunnan hallitusohjelmakeskustelu päätökseen

Eduskunta on saanut hallitusohjelmakeskustelun päätökseen. Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna. Opposition peräämä hallitusohjelman menolisäysten jakoa koskeva asiakirja annettiin tänään vihdoin julkisuuteen.

Eduskunta äänestää huomenna hallituksen luottamuksesta.


Oppositio ja hallituspuolueet jatkoivat tänään eduskunnassa kiistelyä siitä, miten annetut vaalilupaukset näkyvät uuden hallituksen ohjelmassa. Erityisesti kokoomus pyrki hiillostamaan päähallituspuolue keskustaa mm. Helsingin yhteisövero-osuudesta, lapsilisien sitomisesta indeksiin ja kansaneläkkeen pohjaosan palauttamisesta. Eduskunta sai päätökseen lähes viikko sitten alkaneen keskustelun ohjelmaa koskevasta tiedonannosta. Hallituksen nauttimasta luottamuksesta äänestetään huomenna.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz syytti keskustaa ja SDP:tä nurinkurisesta suhtautumisesta veronkevennyksiin. Hänen mukaansa hallituspuolueet pelottelivat ennen vaaleja äänestäjiä sillä, että kokoomuksen ajamat veronalennukset uhkaavat hyvinvointipalveluja. Silti hallitus aikoo poikkeuksellisella tavalla jo lisäbudjetissa kesken vuotta alentaa tuloveroa työllisyyden ja talouden kasvun tukemiseksi.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki epäili Zyskowiczin jo aktiivisesti unohtaneen, että kaikki kolme suurinta puoluetta olivat veronkevennyksissä hyvinkin samoilla linjoilla ennen vaaleja. Kevennysvaraksi arvioitiin noin 2 miljardia euroa vähennettynä odotettavissa olevalla valmisteverotuottojen pienenemisellä.

Kokoomuksen riveissä epäiltiin, että ennen vaaleja Helsingille annetut lupaukset aiempaa suuremmasta yhteisövero-osuudesta aiotaan haudata. Hallitusohjelmassa kerrotaan, että kuntien osuus pysyy nykytasolla, kunnes vuonna 2005 kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmää arvioidaan kokonaisuutena. Silloin selvitetään mahdollisuudet yhteisöveron siirtämiseen kokonaan valtiolle suhdanneherkkyyden vähentämiseksi. Muutokset kuntien veropohjassa aiotaan kuitenkin korvata kunnille täysimääräisesti. Kunnat voivat myös korottaa kiinteistöveroa.

Kalliomäki muistutti, että yhteisöveron tuoton heittelehtiminen vaikeuttaa kuntien toiminnan suunnittelua. Helsingille tällainen uudistus on valtiovarainministerin näkemyksen mukaan ratkaisevan tärkeää. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä kyseli, saiko kokoomus edellisessä hallituksessa kaikki tavoitteensa mukaan hallitusohjelmaan. Hän epäili kokoomuksen käyttävän eläkeläisten tukalaa asemaa poliittisena keppihevosena, kun puolue ei itse tehnyt mitään kansaneläkkeen pohjaosan palauttamiseksi tai sen leikkaamisen estämiseksi.

SDP:n Eero Heinäluoma piti hyvin tasapainoisena ratkaisuna sitä, että käytettävissä olevasta kahden miljardin liikkumavarasta noin puolet pannaan veronkevennyksiin ja toinen puoli palveluihin sekä tulonsiirroista huolehtimiseen. Heinäluoman mielestä keskustaa pitää moitteiden sijasta kiittää siitä, ettei hallitusohjelmassa ole kaikkia sen tavoitteita. Realistinen talouslinja on säilynyt.

-Tämä hallitusohjelma ei tule olemaan hyvän yhteistyön este. Se on paljon se, Heinäluoma sanoi.

Hallitusohjelman salaiseksi pöytäkirjaksi kutsuttu asiakirja julki

Opposition peräämä hallitusohjelman menolisäysten jakoa koskeva asiakirja annettiin tänään vihdoin julkisuuteen. Opposition retoriikassa "salaisen lisäpöytäkirjan" nimellä kulkenut paperi sisältää laskelman vuoden 2007 tasossa 1,12 miljardin euron menolisäysvaran kohdentamisesta. Menolisäyksistä sovittiin neuvotteluissa laskelman mukaisesti.

Kehitysavun menolisäysvara vaalikaudella on 70 miljoonaa euroa. Aktiivisen työvoimapolitiikan ja työmarkkinatuen 100 miljoonan euron lisäysvara on sovittu niin, että rahaa käytetään enemmän vaalikauden alkuvuosina. Samoin menetellään nuorten yhteiskuntatakuun kohdalla, johon lisätään etupainotteisesti 55 miljoonaa euroa.

Sosiaalipuolella terveydenhuollon valtionosuuksia korotetaan 180 miljoonaa euroa ja vanhustenhuollon valtionosuuksia 30 miljoonalla eurolla. Tulonsiirtoihin lisäysvaraa on 180 miljoonaa euroa. Koulutuksen, tieteen ja kulttuurin puolella yliopistojen perusrahoitukseen lisätään 65 miljoonaa ja Suomen Akatemian rahoihin 45 miljoonaa euroa. Aikuisten osaamisen nosto-ohjelmaan lisätään 40 miljoonaa euroa.

Iltapäivähoitoon, peruskoulujen henkilöstöön ja muihin palveluihin lisäysvaraa on 140 miljoonaa euroa. Kauppa- ja teollisuusministeriön Tekes-rahoihin on sovittu 85 miljoonan euron lisäysvara. Liikenne- ja viestintäministeriö saa liikenneinfrastruktuuriin 25 miljoonaa euroa lisää. Sisäministeriön ja oikeusministeriön sisäisen turvallisuuden panostuksiin on sovittu 10 miljoonaa ja sisäministeriön alueellisiin osaamispanostuksiin 20 miljoonaa euroa

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat