Eduskunnan Emu-äänestys huhtikuun puolivälissä

Eduskunta ratkaisee Suomen jäsenyyden talous- ja rahaliitto Emussa äänestyksessä, joka pidetään huhtikuun 17. päivänä. Ajankohta on määritelty eduskunnan keskuskanslian kevätistuntokautta koskevassa suunnitelmassa, jonka puhemiesneuvosto vielä vahvistaa. Emu-päätös tehdään hallituksen tiedonannon pohjalta. Tiedonannosta käydään lähetekeskustelu 24. ja 25. helmikuuta.

Toinen eduskunnan kevätistuntokauden mittava asia on valtiosääntöuudistus, josta puhutaan 10. ja 11. helmikuuta. Lopullinen päätös asiasta siirtyy perustuslain säätämisjärjestyksen mukaisesti seuraavalle eduskunnalle. Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2000 alusta lukien.

Eduskunnan ohjelmassa on kevään aikana kahden selonteon käsittely. Ne koskevat metsäpolitiikkaa ja hallintopolitiikkaa. Eduskunnan kyselytunteja aiotaan edelleen kehittää siten, että poliittinen keskustelu elävöityisi. Silmätikkuna ovat olleet paperinmakuiset valtioneuvoston kyselytunnit, jotka on televisioitu.

Ongelmana on ollut se, että sananvaihto on suureksi osaksi rajoittunut ennalta laadittujen kysymysten ja vastausten lukemiseen. Lääkkeeksi tarjotaan sellaisten kyselytuntien lisäämistä, joissa ministerit joutuvat vastaamaan kylmiltään kansanedustajien heille esittämiin kysymyksiin. Tällaisia eduskunnan kyselytunteja nähdään televisiossa kevätkaudella kaikkiaan kolme yhteensä viidestä kyselytunnista.

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen arvioi kyselytuntien ja jatkuvasti työn alla olevan eduskunnan työjärjestyksen uusimisen elävöittävän keskustelua ja erityisesti hallituksen ja opposition välistä vuoropuhelua.

Uosukainen toivoi tänään eduskuntatoimittajien ja puhemiehen perinteisessä lounastapaamisessa, ettei vuosikymmenen lopun vaalisuma vaikuttaisi haitallisesti kansanedustajien pysymiseen työpaikallaan. Täysistuntojen poissaololuvuista Uosukainen ei kuitenkaan ole kovin huolissaan. Hänen mielestään viisas poissaolo on joskus parempi ratkaisu kuin tyhmä läsnäolo. Puhemiestä on erityisesti harmittanut pelkästään puhujatilastojen kaunistamiseen tähtäävä esiintyminen istuntosalissa. Uosukainen korosti, että keskustelu parlamentissa voisi olla vilkkaampaa ja värikkäämpää, vaikka suomalaiseen kulttuuriin ei kovin näyttävä elämöinti kuulu.

Nuorisoparlamentti koolla toukokuussa

Eduskunta on keskeisesti mukana peruskoulun yläasteilla toteutettavassa koulutusohjelmassa, joka huipentuu 15. toukokuuta pidettävään nuorisoparlamenttiin. Kaikkiaan 199 oppilasta pääsee tenttimään ministereitä tässä istunnossa. Osallistujat valitaan kouluihin perustettavissa parlamentaarisissa kerhoissa vaalipiirien voimasuhteiden mukaisesti. Nuorten parlamentti on jatkoa aiemmin eduskuntatalossa pidetylle lasten parlamentille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat