Mainos

Eduskunnalle vetoomus luomutuotannon turvaamiseksi

Eduskunnalle esitettiin tänään vetoomus, jotta se turvaisi luomutuotannon tasaisen kehityksen ja erityisesti luomukotieläintuotannon lisääntymisen. Valvonnan menettelytapojen kehittämiseksi tarvitaan lisäresursseja Elintarvikevirastoon ja TE-keskuksiin. Valtakunnallisten luomuviikkojen alkajaisiksi vetoomuksen esittänyt Finfood LUOMUn johtoryhmä toivoo, että eduskunta kiinnittäisi näihin asioihin huomiota käsitellessään valtion tulo- ja menoarviota ensi vuodelle.

Finfood LUOMUn johtoryhmässä ovat edustettuina kuluttajat, kauppa, elintarviketeollisuus ja viljelijät.

Valtakunnalliset luomuviikot alkoivat maassamme jo kolmatta kertaa. Kuluvan vuoden teemana on Lisää luomua. Sitä tarvitaan lisää maatiloille, teollisuuteen, kauppojen hyllyille ja ravintoloihin.

-Kotimainen luomutuotanto ei kasva kysynnän edellyttämää vauhtia. Tänä vuonna luomuala kasvoi runsaat 11 000 hehtaaria. Viime vuoden vähäisen kasvun vuoksi luomuala on jäljessä vuonna 2001 laaditun luomustrategian tavoitteista, todetaan vetoomuksessa.

Samassa strategiassa asetettiin painopisteeksi luomukotieläintilojen lisääntyminen. Kehitys ei sen osalta ole ollut tavoitteiden mukaista. Myöskin luomuvihannesten tuotantoala on pienentynyt, mikä osaltaan on vähentänyt myös luomuvihannesten ostamista.

Luomutuotteiden käyttö yhä säännöllisempää

Lähes joka neljäs suomalainen käyttää luomutuotteita säännöllisesti, ilmenee tänään julkistetusta luomubarometrista. Kysynnän kasvun veturina on luomumaito, joka myynti kasvaa edelleen hyvin. Jo yli 80 prosenttia kuluttajista sanoo vähintäin kokeilleensa luomutuotteita.

Säännöllisesti luomutuotteita ilmoittaa käyttävänsä 23 prosenttia ja satunnaisesti 43 prosenttia. Säännöllisesti luomutuotteita käyttävien osuus on viiden viimeisen vuoden aikana kasvanut 11 prosentista 23 prosenttiin. Useimmiten kassista luomuna löytyy perunaa, vihanneksia, leipää ja maitoa.

Useimmat kuluttajat pitävät luomutuotteita kalliina, eivätkä siten osta niitä. Keskimääräisen kulutuksen ja hintojen mukaan esimerkiksi maidon, leivän, perunan, tomaatin, kananmunien ja jogurtin vaihtaminen kokonaan luomutuotteiksi nostaa yhden henkilön ostoskorin hintaa 93 euroa vuodessa eli noin 25 senttiä päivässä.

Hinnanero keskimääräisessä 2,2 henkilön perheessä on 60 senttiä päivässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.