Eduskunnalle selonteko rauhanturvajoukoista

Suomi valmistautuu lähettämään rauhanturvaajia Kosovoon. YK:n mandaatilla pakolaisten kotiinpaluuta turvaavien joukkojen voimankäyttöä koskevat valtuudet tulevat olemaan perinteistä rauhanturvaamista laajemmat. Tämä edellyttää eduskunnan kuulemista.

Eduskunta on varautunut käsittelemään hallituksen asiaa koskevaa selontekoa ensi keskiviikkona. Sen pohjalta ei tehdä mitään päätöksiä, eikä selontekoa ajanpuutteen vuoksi todennäköisesti lähetetä myöskään valiokuntakäsittelyyn. Pääministeri Paavo Lipponen sanoo, että selonteko valmistelui tänään eduskunnan kyselytunnilla. Rauhanturvalain mukaan päätöksen Suomen osallistumisesta rauhanturvaamistoimintaan tekee kussakin tapauksessa erikseen tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä.

Kosovoon kaavailtujen Nato-johtoisten joukkojen voimankäyttövaltuuksien vuoksi pelkkä ulkoasiainvaliokunnan kuuleminen ei tällä kertaa riitä, vaan asia on tuotava eduskunnan täysistuntoon ennen esityksen tekemistä. YK:n turvallisuusneuvoston Kosovo-operaatiota koskevan päätöslauselman pohjalta myös Suomi saa pyynnön osallistua kansainvälisiin joukkoihin. Suomi on kaavaillut noin 700 miehen lähettämistä Kosovoon. Uusi tehtävä saattaa samalla pienentää Bosniassa olevan 450 miehen suuruisen joukon vahvuutta. Rauhanturvalakia on tulkittu siten, ettei se salli suomalaisten osallistumista aktiiviseen rauhaanpakottamiseen. Se merkitsisi rauhan ajamista sotimalla, ei pelkästään reagoimista rauhanturvajoukkoja vastaan tehtyihin hyökkäyksiin.

Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin mielestä sellaisesta ei voi olla kysymys Kosovo-operaatiossa, koska rauhansopimus on silloin voimassa. Voimaa tulee näyttää, jotta sitä ei tarvitsisi käyttää. Kyselytunnilla kannettiin huolta aikataulusta, jos viimeiseksi istuntoviikoksi kaavailtu ensi viikko osoittautuu liian varhaiseksi ajankohdaksi päätökselle. Antero Kekkonen kysyi, onko eduskunnan mahdollisesti lykättävä kesälomalle lähtöä. Pääministeri Lipponen ei uskaltanut lähteä arvuuttelemaan aikataulua. Hän sanoi pitävänsä asiaa kuitenkin niin suurena, että toivoi eduskunnan olevan valmis käsittelemään sitä ennen kesälomia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat