Mainos

Eduskunnalla 100-vuotisjuhlaistunto

Eduskunta on muistanut entisiä puhemiehiään laskemalla seppeleitä näiden haudoille kaikkiaan yhdellätoista paikkakunnalla.

Eduskunta juhlii yksikamarisen eduskunnan ensimmäisen istunnon satavuotispäivää huomenna. Iltapäivällä pidettävän juhlaistunnon kutsuvieraita ovat muun muassa entiset kansanedustajat, sotaveteraanit sekä nais- ja nuorisojärjestöjen edustajat.

Puhemies Sauli Niinistön lisäksi istunnossa puhuvat kaikkien eduskuntaryhmien edustajat. Eduskunta tekee juhlapäätöksen, jolla vakinaistetaan kahden valtakunnallisen naisjärjestön valtionapu.

Nämä järjestöt ovat Naisjärjestöjen keskusliito ja Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry. Niillä on jäsenjärjestöineen yli puoli miljoona jäsentä.

Juhlaistuntoa seuraavat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja presidentti Mauno Koivisto puolisoineen. Lehtereille saapuu yli 300 entistä kansanedustajaa ja puoli tusinaa entistä puhemiestä.

Aamupäivällä ohjelmassa on ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Helsingin piispa Eero Huovinen.

Eduskunnalla oli juhlaistunto jo vuosi sitten kesäkuussa, kun tuli kuluneeksi sata vuotta uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain hyväksymisestä. Juhlapäätöksenä perustettiin silloin uusi kansainvälisten ja EU-asioiden tutkimusinstituutti.

Seppeleet entisten puhemiesten haudoille

Eduskunta muisti entisiä puhemiehiään seppeleenlaskulla näiden haudoille kaikkiaan yhdellätoista paikkakunnalla. Eniten entisiä puhemiehiä on haudattu Helsinkiin Hietaniemen hautausmaalle.

Puhemies Sauli Niinistö laski seppeleet Paavo Virkkusen, Urho Kekkosen ja Kalevi Sorsan haudoille. Varapuhemies Seppo Kääriäinen kävi kunnioittamassa K.-A. Fagerholmin, Lauri Ingmanin ja K.J. Ståhlbergin muistoa.

Varapuhemies Johannes Koskinen laski seppeleet Ernst Nevanlinnan, J.E. Sunilan ja Lauri Kristian Relanderin haudoille. Muilla paikkakunnilla järjestelyistä vastasivat ne kaupungit ja kunnat, joiden alueella haudat sijaitsevat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.