Mainos

Edunvalvontaa koskevat kantelut lisääntyvät

Edunvalvontaa koskevien kanteluiden määrä on ollut 2000-luvulla kasvussa. Viime vuonna eduskunnan oikeusasiamies sai lähes 80 edunvalvontaan liittyvää kantelua. Yleisimmin kantelu koski päämiehelle annettavien käyttövarojen määrää.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan kantelut koskevat usein myös sitä, onko edunvalvonta kyseisen henkilön kohdalla ylipäätään tarpeen.

-Omaisille saattaa myös tulla yllätyksenä, että heillä ei olekaan oikeutta saada tietoja edunvalvonnassa olevan henkilön asioista, Jääskeläinen kertoo.

Yleistä edunvalvontaa on viime vuosina alettu ostaa esimerkiksi yksityisiltä asianajotoimistoilta. Jääskeläisen mukaan tällainen ulkoistaminen saattaa asettaa valvonnalle uusia haasteita.

-Tämä on meillekin vähän uusi tilanne. Meidän pitää kohdentaa valvontaa ja ehkä tarkastuksiakin näihin yksityisiä ostopalveluita tarjoaviin tahoihin.

Henkilölle voidaan määrätä edunvalvoja, jos hän ei enää itse pysty huolehtimaan asioistaan esimerkiksi vanhuuden tai sairauden takia. Jos edunvalvojaksi ei löydy lähiomaista, tehtävään asetetaan yleinen edunvalvoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.