Eduard Uspenskilta uusi lastenkirja

Venäjän lastenkirjailijoiden kärkinimi Eduard Uspenski on kirjoittanut viitisenkymmentä teosta. Suomeksi niistä on julkaistu 11, kun uusin Rasavilli Jasu esiteltiin tänään. Kirjailija on säilyttänyt kriittisen elämänasenteensa, vaikka hänen työnsä onkin nykyisin vapaampaa kuin neuvostoaikana.

Venäjän tunnetuin lastenkirjailija on hauska ja sympaattinen - hän valloittaa heti kuulijansa. Ei siis ihme, että hänen kirjansa ovat olleet lasten suosiossa jo neljä vuosikymmentä. Suomessa hänen tunnetuin teoksensa lienee Fedja-setä, kissa ja koira. Myös krokotiili Gena on kulunut lasten käsissä.

Kahdensanvuotiaiden kaksosten isä Eduard Uspenski tietää, mitä hyvältä lastenkirjalta vaaditaan. -Kirjassa on tärkeintä aihe, luonne, juoni ja sitten isä, joka lukee kirjan ilman, että muuttuu happamaksi naamaltaan, Uspenski sanoo.

Lentokoneinsinööri Uspenski heittäytyi vapaaksi kirjailijaksi jo 60-luvulla. Neuvostoliitossa hänen teoksiaan kritisoitiin mm. ideologian puutteesta eikä hän saanut julkaista uusia teoksia yli kymmeneen vuoteen. Nykyistä vapautta Uspenski arvostaa, vaikka onkin huolissaan Venäjän köyhimpien lasten kohtalosta. -Elän paratiisissa! Kirjoista julkaistaan suuria painoksia ja niissä on kauniit kuvat. Tunnen itseni tarpeelliseksi, vaikka lapsillamme menee huonosti, kirjailija mietiskelee.

Uspenski ei aliarvioi lukijoitaan. Hän kirjoittaa opettavaisia tarinoita, mutta ei sorru sormen heristelyyn. Taustalla näkyy kriittinen näkemys nykyelämästä, tosin huumorilla sävytettynä. Uusimman suomennoksensa Rasavilli Jasun opettavaisuutta kirjailija puolustelee sillä, että kirjoitusaikana hänen oli kova tarve kasvattaa silloin kolmivuotiaita tyttäriään. Samaan hengenvetoon Uspenski vakuuttaa, ettei vapaampi ilmapiiri ole vienyt hänen kriittisyyttään.

-Ehkä nyt rohkeammin käytän tiettyjä termejä, mutta periaatteessa ei suurta muutosta ole tapahtunut. En sopeutunut vanhaan järjestelmään, joten jatkan sellaisena kuin olin, Eduard Uspenski sanoo.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat