Mainos

EDF aikoo rakentaa 4-5 suurta ydinvoimalaa Britanniaan

Britannia joutuu lähivuosina rakentamaan runsaasti uutta kapasiteettia sähkön tuotantoon vanhenevan tuotantokapasiteetin korvaamiseksi.

Ranskan valtion energiayhtiö EDF suunnittelee neljän-viiden suuren ydinvoimalan rakentamista Britanniaan. Yhtiön tavoitteena on EDF:n puheenjohtajan Pierre Gadonneixin mukaan rakentaa Britanniaan 6400-8000 megawattia uutta sähköntuotantokapasiteettia.

- Britannian ensimmäinen uusi EPR-painevesivoimala on mahdollista saada käyttöön 10 vuodessa, joskus vuoden 2017 tietämissä, jos Britannian viranomaiset toimivat nopeasti, sanoi Gadonneix Wall Street Journalille.

Suomalainen Teollisuuden Voima rakentaa parhaillaan ensimmäistä EPR-tyyppistä voimalaa Olkiluotoon. Voimalan rakennustyöt alkoivat vuonna 2005.

EDF etsii Gadonneixin mukaan parhaillaan Britanniasta sijoituspaikkaa voimaloille. Hän sanoi EDF:n pyytävän viranomaisilta lähiviikkoina alustavaa tyyppihyväksyntää voimaloille. Yksiköiden lukumäärästä riippuen investointi nousee karkeasti arvioiden 13-16 miljardiin euroon.

EPR on maailman tehokkain ydinvoimala. Sen sähköteho on noin 1600 megawattia. TVO on tilannut ensimmäisen kolmannen sukupolven EPR-voimalan Olkiluotoon. Se valmistuu vuodenvaihteessa 2010-2011. EDF rakentaa toista EPR-laitosta Flamanvilleen Normandiaan. Sen on määrä valmistua vuonna 2012.

Gadonneixin mukaan EDF on hankkeessa valmis yhteistyöhön brittiläisten yritysten kanssa. EDF haluaa kuitenkin säilyttää laitosten käyttövastuun itsellään. Ranskalainen energiayhtiö on maailman suurin ydinvoimaoperaattori.

Britannia joutuu lähivuosina rakentamaan runsaasti uutta kapasiteettia sähkön tuotantoon vanhenevan tuotantokapasiteetin korvaamiseksi. Käytössä olevat vanhat kaasujäähdytteiset Magnox-ydinvoimalat on rakennettu 1960- ja 1970 -luvuilla. Useita niistä on jo suljettu.

Britannian 12 ydinvoimalaitoksessa oli IAEA:n tietojen mukaan huhtikuussa käytössä 19 ydinreaktoria. Niiden osuus Britannian sähkön tuotannosta oli runsaat 18 prosenttia. Britanniassa on käytössä yksi painevesilaitos, Sizewell B.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.