Mainos

Edes laudaturit eivät takaisi opiskelupaikkaa

Edes laudaturit ja kympin arvosanat eivät takaa pääsyä suosituimpiin aineisiin yliopistojen mahdollisessa yhteishaussa. Tätä mieltä on Helsingin yliopiston vararehtori Ulla-Maija Forsberg.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa, että yliopistojen pääsykokeista luovuttaisiin ja uudet oppilaat valittaisiin yhteishaulla. Forsbergin mukaan hyviä hakijoita olisi kuitenkin liikaa.

- Olisi hyvin vaikea löytää kriteerit, joiden perusteella oppilaat valittaisiin suosituimpiin aineisiin, koska laudaturin kirjoittajia, joilla on kympin arvosanat, on aina paljon enemmän kuin opiskelupaikkoja.

Forsberg pitääkin selvänä, että joillain aloilla on kaikesta huolimatta jonkinlainen pääsykoe tai soveltuvuustesti.

Tällä hetkellä yliopistot päättävät itse, miten ne valitsevat opiskelijansa.

Pääsykoe kertoo motivaatiosta

Pääsykokeen hyvänä puolena Forsberg pitää sitä, että jo siihen osallistuminen kertoo hakijan motivaatiosta. Joissain aineissa vain noin puolet valintakokeeseen ilmoittautuneista ilmestyy paikalle.

Yhteishaku saattaisi lisätä koulupudokkaiden määrää.

- Se on oikeastaan nähtykin, että jos pelkän todistuksen perusteella pääsee johonkin sisään, opintojen jatkaminen ei ole niin motivoitunutta, hän sanoo.

Forsbergin mielestä olisi syytä myös miettiä, kuinka raskaaksi lukiolaisten koulunkäynti käy, jos jatko-opiskelupaikat jaetaan arvosanojen mukaan.

- Mitä suurempi paino ylioppilaskirjoitusten arvosanoille annetaan, sitä suuremmaksi kasvavat lukioiden paineet.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.