Mainos

Edes kaatosade ei vesittänyt Suviseuroja

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseuroilla Maaningalla ei näkynyt vihaisia ihmisiä ja kireitä ilmeitä, vaikka rankat vesisateet ja liejukoksi muuttunut juhla-alue aiheuttivat ongelmia juhlavieraille. Ihmiset jaksoivat hymyillä mutaisesta kentästä ja sateista huolimatta.

-Me olemme viihtyneet ja virkistyneet täällä. Meillä on teltoissa hyvät suojat, jotka pitävät kosteuden loitolla. Yhden kerran olemme kastuneet oikein kunnolla, kun rankka sadekuuro yllätti, kertoivat laukaalaiset Hanna ja Jukka Vidgren telttojensa ja autonsa vieressä sunnuntaina.

Vidgrenit olivat Suviseuroilla yhdeksän lapsensa kanssa. Vanhin lapsi on 12-vuotias, ja kuopus täytti seurojen aikana viisi viikkoa.

-Pieninkin lapsi on ollut oikein kiltti ja viihtynyt hyvin, Jukka Vidgren kertoi.

Myöhään perjantai-iltana seuroille saapuneet Vidgrenit majoittuivat isoon ja pieneen telttaan. Vanhimmat lapset nukkuivat yönsä pienemmässä, isä ja äiti nuorimpien kanssa suuremmassa teltassa.

Monet juhlavieraat juuttuivat autoineen kiinni liejuun, jota oli lähes kaikkialla juhla-alueella. Vain muutamat peltonyppylät olivat kuivia ja kestivät ajoneuvoilla ajamisen.

Monet kaipasivat hinausapua

Koska liejua oli paljon, traktorien hinausapu oli kysytty palvelu. Hinausta jouduttiin odottamaan, koska jatkuvasti urakoineet traktorit eivät ennättäneet heti apua tarvitsevien luo.

-Vetoapua ei näytä olevan tarpeeksi. Varmaan Pohjanmaalla olisi ollut enemmän traktoreita vetämässä vieraiden autoja liejusta, koska siellä on enemmän uskovaisia viljelijöitä, arvioi Jukka Vidgren.

Liikennettä Keskimmäisen tiellä ohjannut Rauno Myllylahti Haapajärveltä havaitsi myös, että vetoapua ei ollut riittävästi.

-Kärsivällisyyttä tarvitaan, kun odottaa hinausta. Traktoreita ei yksinkertaisesti riitä jokaiselle pysäköintialueelle, Myllylahti sanoi.

Paikoin autot vajosivat liejukkoon niin syvälle, että ne jäivät alustastaan kiinni. Järjestäjät yrittivät parhaansa mukaan korjata mutaisia peltojen yhdysteitä kuljettamalla niille kuorma-autoilla karkeaa soraa. Liejukelissä keksitään monenlaisia selviytymiskeinoja.

Eräs autoilija oli kiinnittänyt henkilöautonsa vetäviin takapyöriin ketjut pitoa parantamaan.

Sunnuntaina vieraita yli 75 000


Seurojen tiedotusosaston puheenjohtaja Ilkka Hakulinen arvioi sunnuntaina iltapäivällä, että juhlavieraita oli runsaat 75000. Lauantaina sanankuulijoita oli 73500. Järjestäjät odottivat seuroille 66000:ta vierasta.

Ennakoitua suurempi väkimäärä aiheutti sen, että järjestäjät avasivat uuden pysäköintialueen juhlakentän lähelle.

Liikenne oli vilkasta sunnuntaina Keskimmäisen tiellä ja Siilinjärvi-Viitasaari-tiellä, koska osa väestä lähti aamupäivän jumalanpalveluksen jälkeen kotimatkalle. Pahimmat ruuhkat olivat Keskimmäisen tiellä, koska kapean väylän toiseen reunaan pysäköitiin ajoneuvoja.

Suviseurat päättyvät maanantaina iltapäivällä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja