Mainos

Edellisvuosia synkempi leväennuste Suomenlahdelle

Viime vuosina on iloittu vesien kirkastumisesta erityisesti itäisellä Suomenlahdella. Tänään julkistetun leväennusteen mukaan laajojen sinileväkukintojen todennäköisyys Suomenlahdella on viimevuotista suurempi. Synkästä ennusteesta huolimatta Suomenlahden tila ei ole yhtäkkiä heikentynyt.

- Suomenlahden tilan paranemista ei ole peruttu. Kehitys ei vain etene suoraviivaisesti parempaan suuntaan. Suomenlahden tila voi tilapäisesti heikentyä aina, kun Itämeren pääaltaalta työntyy heikkohappista ja fosforipitoista syvävettä Suomenlahdelle. Näin tapahtui viime vuonna ja sen seurauksista mahdollisesti kärsitään tänä kesänä, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Meren tila kohenee hitaasti

Pintakerrokseen sekoittuessaan hapettomilta pohjilta vapautunut fosfori voi lisätä sinilevän määrää merkittävästi. Jos leväennuste toteutuu, itäisenkään Suomenlahden vesi ei ehkä tänä kesänä näytä yhtä kirkkaalta kuin viime vuonna. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna meren tila on kuitenkin parantunut.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana kesäaikaiset levämäärät ovat selvästi alentuneet, vaikka yksittäisiä huonompiakin vuosia on ollut, huomauttaa Knuuttila.

Venäjän tilanne huolettaa

Knuuttila on kuitenkin hieman huolissaan Venäjän tilanteesta.

- Olisi toivottavaa, ettei vesiensuojelu kärsisi nykyisestä poliittisesta tilanteesta. On kuitenkin tiedossa, että esimerkiksi Pietarin lähialueilla joillakin hankkeilla on jo ollut rahoitusvaikeuksia. Jos jätevesien puhdistus ei etene, tai mikäli jo toteutuneissa hankkeissa otetaan takapakkia, sillä voi tietenkin olla jatkossa negatiivisia vaikutuksia Suomenlahden tilaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.