Mainos

Ecuadorilla kolme presidenttiä

Eteläamerikkalainen Ecuadorin valtio ajautui tänään perustuslailliseen kaaokseen kolmen eri henkilön julistautuessa maan presidentiksi. Monet odottavat ratkaisijaksi armeijaa, mutta kenraalit ovat ilmoittaneet pysyvänsä ainakin toistaiseksi sivussa politiikasta.

Ecuadorin puolustusministeri Victor Bayas julisti kuitenkin maahan kansallisen hätätilan. Bayas ilmoitti poikkeustilamääräysten tulevan voimaan saman tien sen jälkeen kun väkijoukot osoittivat jälleen mieltään presidentti Abdala Bucaramia vastaan pääkaupungissa Quitossa ja Guayaquilissa. Poliisi hajotti noin 5000 ihmisen mielenosoituksen kyynelkaasulla Quiton keskustassa.

Kaoottinen tilanne syntyi kun Ecuadorin kongressi päätti eilen ilalla erottaa laajaa tyytymättömyyttä herättäneen Bucaramin. Kongressi valitsi väliaikaiseksi presidentiksi kongressin 50-vuotiaan puhemiehen Fabian Alarcon. Uusi presidentti on määrä valita vaaleilla vuoden kuluttua.

Ecuadorin presidentinpalatsin edustalla syntyi varhain tänään yhteenottoja mielenosoittajien ja sotilaiden kesken sen jälkeen kun presidentti Bucaram oli kieltäytynyt eroamasta ja vedonnut armeijan tukeen. Puoli vuotta virassa ollut presidentti totesi erottamispäätöksen olleen perustuslain vastainen.

Silminnäkijöiden mukaan useita ihmisiä loukkaantui, kun sotilaat yrittivät hajottaa Bucaramin eroa vaativan monituhantisen väkijoukon ampumalla kyynelkaasua ja varoituslaukauksia. Presidentti itse oli sisällä sotilaiden ympäröimässä palatsissa.

Myöhemmin perjantaina tilannetta sekoitti varapresidentti Rosalia Artega, joka ilmoitti presidenttiyden kuuluvan perustuslain mukaan hänelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.