Mainos

Ecuador suunnittelee valuuttansa sitomista dollariin

Eteläamerikkalainen Ecuador suunnittelee valuuttansa sitomista dollariin selvitäkseen nykyisestä talouskriisistä. Ecuadorin presidentti Jamil Mahuad ilmoitti asiasta eilen maan televisiossa.

Presidentin mukaan maan hallitus on yhdessä parlamentin kanssa laatinut suunnitelman, jonka mukaan Ecuadorin valuutta, sucre, kiinnitetään dollariin. Vaihtosuhteeksi tulisi 25 000 sucrea dollaria vastaan. Sucren arvo romahti viime vuonna peräti 67 prosenttia ja tämän vuoden ensimmäisen viikon aikana vielä 17 prosenttia.

Sekä kotimaiset että ulkomaiset sijoittajat ovat menettäneet täysin luottamuksensa Ecuadorin talouteen. Talouskurimus on myös aiheuttanut suurta sosiaalista levottomuutta. Ammattiyhdistykset ja maan alkuperäisväestöä intiaaneja edustavat järjestöt ovat viime päivinä vaatineet presidentin eroa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset on hajotettu kovin ottein, ja viime viikolla maahan julistettiin poikkeustila, joka lisäsi entisestään asevoimien toimivaltuuksia. Lisää protesteja on luvassa alkavalla viikolla.

Ecuadorin keskuspankki vastustaa presidentin suunnitelmia valuutan sitomisesta dollarin kurssiin. Mahuad varoitti sunnuntaina, että suunnitelmaa vastustavat tahot voidaan tarvittaessa erottaa. Etelä-Amerikan maista Argentiinassa on jo toteutettu valuutan sitominen dollariin.

Vuodesta 1991 lähtien Argentiinan peson arvo on ollut kiinnitettynä dollariin suhteessa yhden suhde yhteen. Argentiina on toimenpiteellään onnistunut pysäyttämään inflaation, mutta valuutan arvon puolustaminen on johtanut korkojen nousuun, mikä puolestaan vaikuttaa lamauttavasti talouselämään.
(STT-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.