Mainos

Echelon-komitea: EU:lle oma tiedustelupalvelu

Euroopan parlamentin tilapäinen Echelon-komitea suosittelee, että Euroopan unioni kehittää yhtenäisen tiedustelupalvelun.

EU:n yhteinen turvallisuuspolitiikka ilman omaa tiedustelupalvelua ei olisi järkevää, komitean raportissa arvioidaan. Komitea pitää jäsenmaiden tiedustelupalveluiden yhteistyötä toivottavana, koska se asettaisi unionin tasa-arvoisempaan asemaan Yhdysvaltain kanssa. Komitean suomalaisjäsenen Reino Paasilinnan mukaan vaade on perusteltu. -Nyt EU tukeutuu sotilasliitto Naton eli käytännössä Yhdysvaltain tiedustelupalveluun, Paasilinna totesi tiistaina Strasbourgissa. Paasilinna ei kiistänyt tulkintaa, jonka mukaan EU:ssa voi olla agentin paikkoja avoinna tulevaisuudessa.

Käytännössä EU:n mahdollisuudet luoda oma järjestelmä riippuu Galileon toteutumisesta. EU on alustavasti sopinut luovansa Galileoksi kutsuttavan satelliittipaikannusjärjestelmän. Se on tarkoitus ottaa käyttöön täydessä laajuudessaan 2008. Galileosta tulisi toteutuessaan maailman ensimmäinen siviilikäytössä oleva satelliittipaikannusjärjestelmä. Alaa hallitsevat tällä hetkellä amerikkalaiset ja venäläiset sotilassatelliitit.

Echelon-valiokunta hyväksyi tiistaina laatimansa raportin, joka koskee maailmanlaajuista Echelon tiedustelu- ja vakoilujärjestelmää. Echelon on aiheuttanut paljon kohua, koska amerikkalaisten uskotaan sen avulla vakoilleen eurooppalaisia yrityksiä. Esimerkiksi lentokonevalmistaja Airbusin väitetään kärsineen vakoilusta. Yhtään todistettavaa vakoilutapausta raportti ei kuitenkaan pysty osoittamaan. Järjestelmää ovat pyörittäneet Yhdysvaltojen lisäksi Australia, Britannia, Kanada ja Uusi-Seelanti. Valtiot eivät ole koskaan virallisesti myöntäneet järjestelmän olemassaoloa. Parlamentti asetti lähes tarkalleen vuosi sitten tilapäisen valiokunnan Echelonia varten. Syynä oli mm. julkisuudessa esiintyneet tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuspalvelu NSA pystyy helposti sieppaamaan sähköposti-, telefax- ja puhelinviestejä Euroopassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.