Mainos

Ebolatartunta lentokoneessa vaatisi monta möhläystä

Vaikka ebolavirus matkustaakin yleensä maasta toiseen lentokoneella, uusia kantajia se lentomatkustajista tuskin löytää.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Salminen kertoo, että tartuntauhkaan vaaditaan henkilö, jonka tauti on edennyt jo pitkälle.  

– Täytyisi olla voimakkaasti oksenteleva henkilö, mikä on hyvin epätodennäköistä, koska hän olisi aika sairas jo koneeseen lähtiessään. Ja sellaista ei päästetä koneeseen.  

Epidemia-alueen eli Länsi-Afrikan ja Euroopan väliset lennot ovat lyhyitä, eli tauti ei ehdi lennon aikana kehittyä alkuvaiheestaan oireiseksi.  

Jos jonkin möhläyksen vuoksi lentomatkalle pääsisi hyvin sairas ihminen, Salmisen mukaan ebolavirus eläisi esimerkiksi sairaan oksennuksessa tunteja. Tartunta edellyttäisi kuitenkin, että virus pääsisi limakalvolle, vaikkapa suuhun tai silmään.  

-Aika monta asiaa pitäisi tapahtua ja mennä pieleen, jotta tämä tilanne pääsisi syntymään, Salminen toteaa.

Lentokentillä lisätarkastuksia

Yhdysvalloissa nousi torstaina kohu, kun kävi ilmi, että toinen ebolatartunnan saaneista hoitajista oli päässyt lievästi kuumeisena lentokoneeseen vain päivää ennen diagnoosia.  

Hoitajan tapaamia sukulaisia ja samalla lennolla olleita kollegoita on ohjeistettu pysymään toistaiseksi poissa töistä. Clevelandissa, jonne hoitaja lensi, kaksi koulua suljettiin, koska eräs opettaja oli ollut samassa lentokoneessa - mutta eri lennolla - kuin taudin kantaja.  

-Nämä ovat tyypillisiä hieman paniikinomaisia reaktioita, THL:n Salminen kuittaa varotoimenpiteet.  

Torstaina Kreikka ja Espanja kertoivat EU-kokouksessa Brysselissä aloittavansa lentokentillä Länsi-Afrikasta saapuvien matkustajien seulonnan oireiden varalta. Saman päätöksen ovat jo aiemmin tehneet ainakin Yhdysvallat, Kanada, Britannia ja Ranska.  

Suomella ei tällaista ole suunnitteilla.  

-Ei ole mitään tietoon perustuvaa näyttöä siitä, että maahan saapuvien seulonta olisi tehokasta, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas .  

Suomen mukaan järkevämpää on tarkastaa epidemia-alueilta lähtevät henkilöt. EU kertoi torstaina aikovansa panostaa vahvemmin tartunta-alueilla tapahtuvien tarkastusten valvontaan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.