Mainos

Ebolasta ei vielä niskalenkkiä: "Apua tarvitaan edelleen"

Ebola-epidemia ei ole Afrikassa vielä rauhoittumaan päin. Avustustoiminnalla on kuitenkin onnistuttu taltuttamaan epidemian leviämistä.

– Uusia tartuntatapauksia on havaittu, maiden välillä on kuitenkin hieman eroavaisuuksia. Liberiassa tilanne on nyt hieman parempi, Sierra Leonessa ja Guineassa puolestaan on havaittu uusia ebolatartuntoja, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraana ollut SPR:n kansainvälisen avun koordinaattori Linda Karvinen.

Ensihoitaja, palomies Heikki Maasalo työskenteli Sierra Leonen uudessa ebola-hoitokeskuksessa kolme viikkoa. Maasalon tehtävänä oli työllään ehkäistä ebolan leviämistä.

– Työni tarkoitti käytännössä hoitokeskuksessa tartunnan saaneiden eristämistä. Suojaustaso ja desinfiointi oli tarkkaa. Kun työskentelimme korkean riskin alueella, paljasta ihoa ei pilkistänyt mistään, Maasalo kuvailee.

Ebolaa pidetään kohtalokkaana tautina, mutta oikeilla toimilla tauti on hallittavissa.

– Desinfiointi auttaa ja myös uv-säteilyllä on havaittu vaikutuksia taudin leviämisen ehkäisyssä. Esimerkiksi jätimme desinfioidut paarit kuivumaan aurinkoon, jotta virus kuolee siinä paarien pinnalla, Maasalo kertoo.

Ebola-alueilla tarvitaan edelleen apua ja uusia avustustyöntekijöitä haetaankin jatkuvasti. Alueilla kaivataan myös tukea taudin jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

– Menee vielä aikaa, ennen kuin maat pääsevät ebolan jälkeen jaloilleen. Ebolalla on sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, vielä ei tiedetä kuinka laajoja vaikutukset ovat, mutta jälleenrakentaminen vie vielä aikansa, SPR:n kansainvälisen avun koordinaattori Linda Karvinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.