Mainos

Ebolan riivaamasta Sierra Leonesta palannut: Tilanne oli jo huolestuttava

Sierra Leonessa paikallinen väestö on kauhuissaan Ebola-epidemian takia.

Näin kertoo Suomen Pakolaisavun Sierra Leonen maajohtaja Ben Malinen, joka on toiminut hätätilan julistaneessa maassa pari vuotta. Takaisin Suomeen hän lensi viime yönä, kun järjestö päätti sulkea toimistonsa maassa ainakin kuukaudeksi kiivaasti leviävän tartuntataudin takia.

- Asuin Bon kaupungissa, missä tilanne oli jo huolestuttava. Siellä varauduttiin jo monin tavoin tähän epidemiaan, Malinen sanoo.

- Esimerkiksi lentokentän ulkopuolella kaikille matkustajille oli pakollinen käsienpesu kloorivedellä. Kentän sisäpuolella kyseltiin kaavakkeella viimeaikaisista sairauksista, onko kuumetta tai päänsärkyä ja missä päin maata on ollut. Sen jälkeen mentiin kuumeenmittauspaikkaan, jossa suojapukuun sonnustautunut hoitaja mittasi kuumeen. Jos oli kuumetta, niin ei päässyt koneeseen.

Myös paikalliset yrittävät suojautua tappavalta taudilta monin tavoin.

- Paikalliset ovat ilman muuta peloissaan - etenkin he, jotka ovat enemmän koulutettuja ja ymmärtävät enemmän terveyteen liittyvistä asioista. Monet käyttävät jo suojakäsineitä, rajoittavat liikkumista ja välttävät ihokontaktia esimerkiksi pitkähihaisilla paidoilla.

Malinen viettää nyt 1-3 kuukautta Suomessa ennen kuin paluu Sierra Leoneen on mahdollinen.

- Pakolaisapu päätti sulkea toimistonsa Sierra Leonessa, koska välttämättömiä projekteja ei ollut ja pakolaisapu ei toimi terveydenhuollossa, vaan meillä on opetusta paikallisille aikuisille ja nuorille. Heitä ei haluttu riskeerata. Paluusta maahan ei ole vielä sovittu.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.