Ebolaepäily voi osoittautua myös malariaksi

Suomen ebolaepäily voi osoittautua myös esimerkiksi malariaksi tai lavantaudiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että muun muassa nämä taudit oireilevat hyvin samalla tavalla kuin ebola. Molemmat ovat myös huomattavasti yleisempiä kuin ebola.  

Meilahden sairaalaan Helsinkiin tuotiin illalla potilas, jonka oireet muistuttavat ebolaa. Toistaiseksi pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, että kyseessä olisi ebola.

Potilas on palannut Suomeen Liberiasta. Ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen ministeriöstä sanoo, että ebolatilanne maassa on huono. Tapausten määrät näyttävät virallisesti vähentyneen, mutta kyse voi olla raportoinnin epätäsmällisyydestä.  

Mies ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut kosketuksissa ebolaa sairastavien kanssa. Hänen oireensa alkoivat 21 päivää Liberiasta palaamisen jälkeen. Juuri 21 päivää on tiettävästi pisin aika, jonka päästä ebolan oireet voivat ilmetä.  

Kosketusta potilaan kanssa on yritetty sairaalassa välttää. Häneltä on kuitenkin otettu verikokeet, joiden perusteella vielä tänään saadaan alustava tieto hänen sairaudestaan.

Virolainen-Julkunen sanoo, että sairaalan henkilökunta on koulutettu ebolan varalle, mutta ebolaa sairastavan hoitaminen olisi silti riski hoitohenkilökunnalle.  

Lue myös:

    Uusimmat