Mainos

Ebola-virus ensi kertaa USA:ssa – kaksi potilasta evakuoidaan maahan

Liberiassa Ebola-tartunnan saaneet kaksi yhdysvaltalaista kuljetetaan hoitoon kotimaahansa, ilmoittaa Yhdysvaltain ulkoministeriö. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tappava tartuntatauti on Yhdysvaltojen maankamaralla.

Uutiskanava CNN:n mukaan toinen erikoislennoista on jo lähtenyt Georgian osavaltiosta kohti Länsi-Afrikassa sijaitsevaa Liberiaa. Lento hakee ilmeisesti joko lääkäri Kent Brantlyn tai Nancy Writebolin, jotka molemmat olivat hoitamassa Ebola-potilaita Liberiassa ennen omaa sairastumistaan.

Yhdysvalloissa ilmeisesti ainakin toinen potilaista on tarkoitus viedä Atlantaan, missä tartuntatauteihin erikoistunut laitos on valmistellut tarkan eristysyksikön tätä varten. 

Uutinen on saanut aikaan pienoista paniikkia Yhdysvalloissa, missä kansalaiset ovat sosiaalisessa mediassa vaatineet pitämään Ebola-potilaat maan rajojen ulkopuolella. 

Monien asiantuntijoiden mukaan Ebola-tartunnan saaneiden ihmisten saapuminen Yhdysvaltoihin on kuitenkin ”vääjäämätöntä”, kun otetaan huomioon kansainvälisen lentoliikenteen määrä.

Myös Yhdysvaltojen ulkoministeriö on rauhoitellut asiaa toteamalla, että ”kaikki varotoimenpiteet tehdään, jotta potilaat voidaan siirtää turvallisesti ja huolehtia kriittisestä hoidosta lennolla sekä säilyttää tarkka eristys saavuttaessa Yhdysvaltoihin”.

Sankarilääkäri antoi kokeellisen lääkkeen toiselle

Molemmat yhdysvaltalaiset työskentelivät kristilliselle hyväntekeväisyysjärjestölle, jonka mukaan kaksikon terveydentila on ”vakava mutta vakaa”.

Järjestön mukaan lääkäri Brantlylle tarjottiin kokeiluasteella olevaa Ebola-lääkettä, mutta hän halusi sairastuneen kollegansa Writebolin saavan sen. Lääkettä riitti vain yhdelle henkilölle.

Sen sijaan 33-vuotiaalle Brantlylle on siirretty 14-vuotiaan pojan verta, joka selviytyi Ebola-tartunnasta yhdysvaltalaislääkärin hoidossa.

- Nuori poika ja hänen perheensä halusivat auttaa lääkäriä, joka pelasti hänen henkensä, järjestö tiedotti. 

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi eilen, että Länsi-Afrikan Ebola-epidemiassa on kuollut jo 729 ihmistä. Ebolan kuolleisuus on 60–90 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.