Mainos

Ebola-epidemia kaikkien aikojen pahin - muuttuu koko ajan pahemmaksi

Pelko Länsi-Afrikassa riehuvan Ebola-epidemian leviämisestä muille mantereille on saanut lukuisat maat parantamaan hälytysvalmiuttaan.

Myös EU pystyy toimimaan nopeasti siinä tapauksessa, että tartuntoja ilmenisi, vakuuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologian yksikön päällikkö Mika Salminen.

– Yksittäisiä Ebola-tapauksia saattaa hyvinkin tulla ilmi Afrikan ulkopuolella, mutta ainakin EU:lla on valmiudet tilanteen hoitamiseen, sanoo Salminen.

EU:n terveysturvakomitea kävi viimeksi perjantaina läpi Ebola-tilannetta puhelinkokouksessa. Salmisen mukaan suurin huoli on Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa, joilla on jatkuvaa kontaktia riskimaihin: perhesuhteita ja liiketoimintaa. Suomessa ei ole aihetta paniikkiin, sillä yhteydet Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan eivät ole tiiviit.

Yhdysvalloissa Atlantassa valmistauduttiin viikonloppuna ottamaan vastaan ensimmäiset Ebola-potilaat, kaksi Afrikassa työskennellyttä  yhdysvaltalaista avustustyöntekijää.

EU:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n on ensi viikolla määrä päättää, pitäisikö matkustussuosituksia tiukentaa, sanoo Salminen. Yhdysvallat, Saksa, Ranska ja Italia ovat aiemmin varoittaneet kansalaisiaan matkustamasta epidemiamaihin.

Salmisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että kaupungissa liikkuva turisti olisi tekemisissä sairastuneen kanssa. Asiantuntijat ovat ennemminkin huolissaan tilanteesta, jossa turisti sairastuu muuten ja saa Ebola-tartunnan paikallisesta sairaalasta, sanoo Salminen.

"Täysin hallitsematon"

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) varoittaa, että läntistä Afrikkaa piinaava tartunta-aalto muuttuu koko ajan pahemmaksi. Järjestön mukaan kansainvälisillä toimijoilla ei ole ratkaisua kysymykseen, miten tartuntojen leviäminen voitaisiin estää.

Lukuisat avustusjärjestöt ovat kutsuneet työntekijänsä pois epidemia-alueelta.

Kyseessä on kaikkien aikojen pahin Ebola-epidemia. Pelätyn verenvuotokuumetartunnan on saanut Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jo yli 1 300 ihmistä, joista puolet on kuollut.

Useissa maissa on ollut epäilyjä tartunnoista, mutta toistaiseksi virusta on löytynyt kolmesta naapurusmaasta, Guineasta, Sierra Leonesta ja Liberiasta sekä yksi tapaus Nigeriasta.

Taudin leviämistä on pahentanut se, että länsiafrikkalaiset ovat perinteisesti liikkuneet varsin vapaasti maasta toiseen. Sen vuoksi Guinea, Sierra Leone ja Liberia ilmoittivat viikonloppuna poliisin ja armeijan eristävän raja-alueen, jossa on ollut valtaosa Ebola-tapauksista.

Perjantaina Länsi-Afrikan maiden johtajat tapasivat WHO:n johtajan Margaret Chanin aloittaakseen 75 miljoonan euron ohjelman epidemian taltuttamiseksi.

Lentoyhtiöt pohtivat toimia

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on kuullut kansainvälisiä asiantuntijoita siitä, miten viruksen leviämisen lentoliikenteessä voisi estää. Järjestön mukaan lentoliikenteen rajoitukset ovat mahdollisia.

Afrikkalainen ASKY Airlines -lehtoyhtiö perui kaikki lentonsa Sierra Leoneen ja Liberiaan sen jälkeen, kun lentokoneella Liberiasta Nigeriaan matkustanut mies kuoli Ebola-virukseen. Myös kansainvälinen Emirates ja afrikkalainen Arik ovat toistaiseksi lopettaneet lentonsa Sierra Leoneen ja Liberiaan.

Euroopassa tartuntaepäilyjä on ollut ainakin Britanniassa ja Espanjassa, mutta tapaukset osoittautuivat testeissä negatiivisiksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.