Earth Hour pimentää maailman valot jälleen tunniksi

Ympäristöjärjestö WWF ja sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kamppailevat ilmastonmuutosta sammuttamalla valonsa tunnin ajaksi.

Earth Hour on kansainvälinen tapahtuma, johon osallistuu vuosittain satoja miljoonia ihmisiä. Tapahtuman tarkoituksena on saada ihmiset tietoisiksi kiihtyvästä ilmastonmuutoksesta. Ensimmäistä kertaa valot sammutettiin Australiassa Sydneyssä vuonna 2007, kun WWF halusi antaa tunnin mittaisen valomerkin ilmastonmuutoksen tilanteesta.

Ilmastonmuutos on vakava uhka luonnon monimuotoisuudelle. Earth Hour -päivänä kukin maa voi itse päättää, millä teemalla tuo ilmastonmuutoksen seuraukset esille. Teema voi olla paikallinen, ja maa voi näin osoittaa, miten ilmastonmuutos näkyy juuri omalla alueellaan. Suomessa on päätetty kiinnittää huomio arktisiin eläinlajeihin tänä vuonna.

– Arktiset eläimet ovat riippuvaisia lumesta ja jäästä. Meillä Suomessa esimerkiksi Saimaannorpalle jouduttiin kolaamaan apukinoksia, jotta se pystyisi lisääntymään. Arktiset alueet lämpenevät kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma keskimäärin ja seuraukset näkyvät luonnossa nopeammin, WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas kertoo.

Earth Hour - ei pelkästään valojen sammuttelua

Vuosittainen Earth Hour -tapahtuma nostattaa suosiotaan jatkuvasti. Sen avulla on lisätty satojen miljoonien ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, esimerkiksi Aasiassa Earth Hour on todella suosittu kansanjuhlaan verrattavissa oleva tapahtuma.

Suomessa yksittäisten ihmisten lisäksi monet yritykset ja kunnat osallistuvat Earth Hour -tapahtumaan sammuttamalla valonsa.

– Melkein kaikki tärkeät monumentaaliset rakennukset pimenevät lauantaina tämän tunnin ajaksi. Esimerkiksi Näsinneula, Olympiastadionin torni, Ylen Pasilan linkkitorni, Helsingin päärautatieaseman kellotorni ja kivimiesten lyhdyt sammuttavat valonsa. Lisäksi monet kirkot ja kaupungintalot pimenevät ympäri Suomea, Hanna-Liisa Kangas listaa.

Valojen sammuttaminen ei ole ainoa tapahtuma Earth Hour:n aikana. Helsingin Narinkkatorilla järjestetään Suomen ensimmäinen hiilivapaa keikka, jossa esiintyjinä ovat Reino Nordin ja Bad Ass Brass Band. Keikan aikana ihmiset tuottavat sen tarvitseman sähkön polkemalla kuntopyöriä. Ennen Earth Hour -tuntia Lasipalatsin Bio Rexissä esitetään Chasing Ice -dokumenttielokuva. Elokuva osoittaa konkreettisesti, miten ilmastonmuutos vaikuttaa arktisiin alueisiin. Dokumentin jälkeen luontotoimittaja Kimmo Ohtamo kertoo matkastaan Arktiksella kuvien avulla.

Earth Hour -tuntia vietetään lauantaina kello 20.30-21.30 välisenä aikana.

Lue myös:

    Uusimmat